Връзки за достъпност

Извънредни новини

Детска или не. Какво знаем досега за случая с болница "Мама и аз"


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Министерският съвет съобщи в сряда вечерта, че официално е отменено решението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ в София, а фирмата изпълнител промени концепцията си. Въпреки това много въпроси остават без отговор.

Това се случи, след като ден по-рано, във вторник, правителството одобри проекта, а служебният премиер Димитър Главчев защити решението на кабинета. С аргумента, че станалата известна като "частна детска" болница "Мама и аз" няма да е детска и там ще има само 40 легла, които ще служат като педиатрично отделение.

Решението беше отменено след множество реакции на институции, политически партии и неправителствени организации.

Разногласията идват на фона на все още непостроената държавна национална детска болница, чиято реализация продължава се бави от години по различни причини.

За каква болница става дума

Един от основните въпроси, които предизвикаха дебати във връзка с проекта "Мама и аз", е дали това ще представлява частна детска болница, която може да възпрепятства изграждането на държавна, или се планира голяма многопрофилна болница, от каквато преди две години здравното министерство прецени, че няма нужда.

Депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов, бивш ръководител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), публикува в четвъртък своя позиция по темата във Фейсбук. В нея той пише, че първоначално през 2021 г. конгломератът и основнен инвеститор „Търговска лига“ опитва да регистрира голяма многопрофилна болница с 26 медицински специалности с общо 550 нови легла в Казичене. След това бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова отказва да издаде разрешение на база на проверка на потребностите от медицинска помощ в София, според която няма нужда от подобна болница.

Според Пандов вследствие на това "Търговска лига" се е възползвала от обсъжданията за необходимост от национална детска болница и е решила да предложи частна такава.

През 2022 г. "Търговска лига" е внесла предложение в Министерството на здравеопазването за създаване на частна многопрофилна болница, с акцент върху майчиното и детското здраве. Името "Мама и аз" също подсказва, че става дума за детска болница. Тогава "Търговска лига" поиска разрешение, като каза, че здравното заведение не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница. Проектът отново не получи одобрение.

Впоследствие стана ясно, че планираните легла за педиатрично отделение според проекта, който получи разрешение преди дни, са малка част от общия брой - едва 40 от общо 413 в цялата болница.

След недоволството от решението на кабинета в сряда "Търговска лига" съобщи, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. От конгломерата казват, че нито проектът, нито решението за новата болница имат за цел създаването на „национална частна детска болница“.

В четвъртък Министерският съвет публикува стенограмата от заседанието на кабинета, проведено на 30 април, в която никъде не е била спомената думата "детска", както и че решението е одобрено без обсъждане.

По-късно през деня от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" изпратиха прессъобщение, от което става ясно, че от общо 39 медицински специалности, които ще предлага болницата "Мама и аз", 11 са педиатрични.

"Търговска лига" управлява болничната верига "Сърце и Мозък", както и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве".

Общественият натиск

Адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, каза пред БНР в четвъртък, че съветът ще настоява документите за частната болница да станат публични. По нейни думи управляващите привидно изразяват подкрепа за държавна детска болница, но взетото във вторник решение на кабинета си противоречи с тази позиция.

Според Шаркова частната болница няма да работи в полза на обществения интерес и детското здравеопазване, тъй като подобни заведения търсят по-изгодни клинични пътеки и приемат не толкова тежки случаи, при които няма да има големи загуби на средства.

По-рано, след одобряването на решението, фондация "Даная" заплаши, че ще съди държавата, тъй като според организацията то означава или че правителството не иска да има национална детска болница, или че обслужва интереси, различни от обществените. Фондацията се позова на анализ, изготвен по искане на Министерството на здравеопазването, според който София не разполага с финансов и кадрови капацитет дори за една детска болница.

Политическите реакции

В сряда решението на кабинета беше критикувано от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), президента Румен Радев, и лидера на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. В четвъртък лидерката на БСП Корнелия Нинова също критикува Главчев за одобрението на проекта.

В позицията си във фейсбук от същия ден Пандов обвини ГЕРБ за приемането на решението. Той твърди, че оттеглянето се е случило едва след реакцията на Пеевски.

Първоначално ГЕРБ не взе отношение по разрешението за строеж, но каза, че националната детска болница винаги е била приоритет за партията. Малко след това Главчев съобщи, че ще поиска отмяна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG