Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутат на Доган е арестуван. България обещава на Украйна дългосрочна подкрепа


Снощи пред дома на Джейхан Ибрямов в София имаше полиция до късно
Снощи пред дома на Джейхан Ибрямов в София имаше полиция до късно

Добро утро. Най-важното днес:

  • България и ескалацията в Близкия Изток
  • Икономическото бъдеще на Европа
  • Режисьорката Елена Псику

Депутатът Джейхан Ибрямов е арестуван. Той е кандидат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган. Съпартийците му снощи казаха, че в дома му е имало акция на антикорупционната комисия. Очаквайте подробности днес в Свободна Европа.

България ще подпише с Украйна споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, реши Министерският съвет. Така страната се присъединява към “Пакта за Украйна”, представен по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Той предвижда дългосрочна подкрепа за Украйна, за да се справи с тази и евентуална следваща агресия на Русия.

Украинските сили се изтеглиха от град Вугледар (Угледар) в Донецка област. Това е миньорски град, който украинската армия отбранява от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Украинската прокуратура е започнала разследване на случай, който определя като „най-голямата масова екзекуция“ на украински военнопленници от руските войски. Става дума за убити 16 украински „военнопленници“ край селата Николаевка и Сухий Яр в Покровския район на Донецка област.

Първо те бомбардират, после те карат да избягаш от страната си, а накрая те принуждават да се върнеш обратно и да се явиш лично пред окупатора - инак ще си загубиш имота. Това научава Татяна Кристи, когато започва да говори с бежанки от Украйна, намерили убежище в България. Не пропускайте техните истории.

Израел срещу Хизбула, Иран срещу Израел

Президентът Румен Радев свика за петък Консултативния съвет за национална сигурност. В сряда пък премиерът Димитър Главчев свика съвета по сигурността към Министерския съвет - повод е ескалацията в Близкия Изток. “Имаме ниско ниво на заплаха” в България, каза Главчев, но правителството е решило да засили “присъствието на стратегически места”, съобщава БНТ.

Това се случва след като Иран изстреля десетки ракети срещу Израел. Почти всички бяха прехванати и жертви няма. Дамяна Велева обяснява защо Иран стреля срещу Израел.

Акцията беше в отговор на офанзивата на Израел в Южен Ливан и елиминирането на лидера на Хизбула Хасан Насрала. Ако ви е интересно какво точно прави Израел в Ливан и каква е целта - Киан Шарифи от Радио Свободна Европа има отговорите.

В това време Израел забрани на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да влиза в страната. Израелският външен министър посочи като причина за решението това, че Гутериш не е осъдил “еднозначно” атаката на Иран срещу Израел.

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Идват “неблагоприятни варианти”

Бившият премиер Иван Костов представи книгата си “Свидетелства за прехода: 2000 - 2009”. Преди това в интервю за бТВ Костов каза, че мафията е овладяла България и “проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт”.

“Дъно няма”, каза в интервю за Свободна Европа политологът проф. Огнян Минчев. Той прогнозира, че след тези избори “остатъците от институционалната политическа система” могат да отворят пространства за “неблагоприятни варианти”.

В района на Кюстендил са задържани петима за купуване на гласове. “Намерени са бележки с написани имена и суми“, казва МВР.

Това става на фона на разговор за икономическото бъдеще на Европа. Бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги публикува доклад за икономиката на ЕС. В него той бие тревога: ако ЕС не се промени, ще загуби смисъла на съществуването си. Какво друго казва докладът и какви решения предлага - икономистът Красен Станчев обяснява.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

През последното десетилетие тя е сред най-награждаваните гръцки режисьори. Дебютният ѝ документален филм откри фестивала "София ДокуМентал". Тя е Елина Псику и във филма си "Без посока" търси докъде се простира свободата ни на избор, когато става въпрос за собствените ни тела. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG