Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Последни стъпки". Брюксел премахва мониторингa над България и Румъния 


Централата на Европейската комисия в Брюксел
Централата на Европейската комисия в Брюксел

Европейската комисия (ЕК) предприема “последни стъпки” към окончателното премахване на мониторинга над България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше в сила след приемането на двете страни в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. Това става ясно от публикувания в сряда доклад за върховенството на закона в ЕС за тази година.

В документа се посочва, че “и двете държави членки са изпълнили задоволително задълженията, определени в Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) към момента на присъединяването им”.

“Комисията започва последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете държави членки. Сътрудничеството с България и Румъния вече ще се осъществява в рамките на годишния цикъл на доклада за върховенството на закона и в контекста на други части от инструментариума за върховенството на закона, както за всички държави членки”, информира Еврокомисията.

Мониторингът над двете страни беше по отношение на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Още предишният състав на ЕК предложи отпадането на механизма за България, а сегашният ѝ състав също поддържаше тази позиция. Той обаче остана в сила, защото липсваше единодушие между държавите членки по въпроса за отпадането му.

Нидерландия, която заедно с Австрия спря България за Шенген през миналата година, беше основният застъпник на тезата, че София трябва да продължи да бъде наблюдавана по този механизъм.

Отпадането на механизма се разглежда като положителна предпоставка във водените в момента преговори от правителството на Николай Денков за преразглеждане на позициите на Нидерландия и Австрия, за да стане страната член на Шенгенското безвизово пространство.

Сред ангажиментите, които Денков вече пое пред нидерландския си колега Марк Рюте, бяха приемане на ново антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС)).

Именно липсата на значими резултати в борбата с корупцията и продължаващото политическо влияние върху ВСС продължават да са константните критики на ЕК към България и в последния доклад за върховенството на закона в Евросъюза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG