Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР подозира, че Брендо се е прибрал с незаконен полет през 2022. Какво се знае за него


Калин Стоянов говори пред парламента в петък, 28 юни 2024 г.
Калин Стоянов говори пред парламента в петък, 28 юни 2024 г.

МВР има информация, че Евелин Банев - Брендо се е върнал в България с незаконен полет на малък самолет в началото на юни 2022 г. Това каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов по време на свое изслушване по темата в парламента.

Преди ден ръководството на МВР даде брифинг, на който съобщи като установено единствено конвоирането на Брендо от Италия в България през 2013 г. В петък Стоянов даде нова информация за прибирането на Банев, който преди 4 дни изненадващо се появи пред Централния софийски затвор, за да изтърпи 6-годишната си присъда за пране на пари от наркотрафик.

Брендо от години беше издирван от Интерпол, като срещу него има още две окончателни присъди от по 20 и 10 и половина години затвор, произнесени в Италия и Румъния. След предаването си в понеделник той подаде молба до Софийския градски съд (СГС) да му бъде определено едно общо наказание, което да изтърпи в България.

Незаконният полет, с който министър Стоянов твърди, че е пътувал Банев, се случи на 8 юни 2022 г. Случаят предизвика сериозен отзвук, тъй като малък самолет "Пайпър" беше нарушил последователно въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България, без да бъде установена радиовръзка с него.

Тогава стана ясно, че самолетът е кацнал край Видин, където се предполага, че е заредил гориво, след което отново е излетял, за да се приземи окончателно в района на Търговище.

По случая започна разследване за отвличане на самолет и за незаконно преминаване на границата. Районната прокуратура във Видин събра доказателства срещу двама души, които трябваше да бъдат обвинени за незаконно влизане в страната, но те не бяха намерени. Затова делото беше спряно в средата на февруари тази година.

"Доколкото разполагаме с информация, налице са версии за целта на полета, но към настоящия момент разследването не е в състояние да се ангажира с категорично становище", заявиха тогава пред Свободна Европа от Софийската апелативна прокуратура в отговор на запитване за хода на разследването.

В петък Стоянов каза, че двамата заподозрени за полета вече са установени покрай акция срещу престъпна група, реализирана съвместно с друга държава. По думите му те са получили обвинения и сега "търсят споразумения" с прокуратурата.

"В МВР има информация, според която Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на България от края на месец март до началото на юни 2022 г. Това е свързано с обстоятелствата, които са покрай самолета, който, както всички разбрахме, тогава по времето на действащия вътрешен министър Бойко Рашков, въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави", каза в петък служебният вътрешен министър пред депутатите.

По време на изказването си той подчерта, че българските власти са реагирали твърде бавно и не са успели да заловят хората от борда на самолета.

"Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство, е имало получено късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било много лошо, вероятно може би - липса на стиковка между МВР и Министерството на отбраната, не са взети никакви мерки и затова ние вървим доста след събитията, но аз съм убеден, че ние до сравнително кратък период от време ще установим и ще потвърдим информацията, която имаме", добави Стоянов.

Неколкократното споменаване на предшественика му и настоящ депутат от ПП-ДБ - Рашков, предизвика реакция от коалицията. Лена Бориславова каза, че има политическа преднамереност в изявленията на Стоянов, а самият Рашков добави, че не е очаквал министърът да се "прави на герой".

Междувременно СГС определи постоянен арест за Брендо, който така или иначе вече се намира в затвора. Макар и формална, процедурата по определяне на мярка за неотклонение спрямо него е задължителна, тъй като е издирван от други държави. По време на заседанието стана ясно, че в съда вече е образувано производство по молбата му за определяне на общо наказание от присъдите му в Италия и Румъния.

През 2022 г. Банев беше свързан с 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия в Швейцария. По него обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Тогава срещу Банев не беше внесен обвинителен акт, тъй като беше в неизвестност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG