Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо велико". Лиъм и Ноел Галахър от Оейзис, които се връщат на сцената заедно след 15 години


Лиъм и Ноел Галахър
Лиъм и Ноел Галахър

Още в началото те заявяват, че ще са по-добри дори от The Beatles. Когато започват, изгледите за това не са особено големи. Именно тази увереност и оптимизмът в песните им обаче им печелят световна слава. Те са Лиъм и Ноел Галахър от Оейзис, които се връщат на сцената заедно след 15 години.

Динамиката между двама братя. Това е ключът към успеха на Oasis – гласът на Лиъм Галахър и текстовете на брат му – Ноел. Динамиката помежду им обаче е и това, което слага край на групата, след като Ноел я напуска през 2009 г. Тогава и двамата остават на сцената, но поотделно и никога заедно. Досега.

Тридесет години след издаването на завладяващия си дебютен албум Definitely Maybe британската група Oasis (Оейзис) съобщи, че се събира отново. Лиъм и Ноел Галахър казаха, че тя ще изнесе няколко концерта във Великобритания и Ирландия през 2025 г.

„Не е имало някакъв повратен момент, който да предизвика събирането ни - просто постепенно осъзнаване, че моментът е подходящ“, се казва в прессъобщение на групата.

Oasis е създадена през 1991 г. в Манчестър, Великобритания, като първоначално носи името The Rain. През годините част от нея са различни хора, които идват и си отиват. В сърцето ѝ обаче остават двамата братя – Лиъм и Ноел.

Първоначално групата се състои от Лиъм, който е вокалист, Пол Артърс (китара), Пол Макгиган (бас китара) и Тони Маккарол (барабани). Малко по-късно към нея се присъединява и Ноел, който бързо става движещата ѝ сила, както и неин текстописец.

През 1994 г. Oasis подписва договор с независимата звукозаписна компания Creation Records и издава дебютния си албум Definitely Maybe, който поставя рекорди и включва хитове като Live Forever и Supersonic.

Братята Ноел и Лиъм Галахър
Братята Ноел и Лиъм Галахър

Ноел Галахър нарича Definitely Maybe "последния велик пънк албум в много отношения".

"Нямахме никакви ефекти, почти никакво оборудване, само много характер, 12 кутии Red Stripe [марка бира] и амбиция", спомня си той, цитиран от Би Би Си.

Той добавя, че хубавото на Oasis е, че песните им са за всички и нямат следа от елитарност.

"Може би никога няма да бъда всички неща, които искам да бъда... Мисля, че ти си същият като мен, Виждаме неща, които те никога няма да видят", се пее в песента Live Forever.

Ноел я пише в отговор на песента на Nirvana - I Hate Myself and I Want to Die (Мразя се и искам да умра).

„Нямахме нищо, а аз все пак си мислех, че да се събудиш сутрин е най-великото нещо, защото не знаеш докъде може да стигнеш“, казва той.

С текстовете на Ноел и гласа на Лиъм Oasis бързо се превръща в една от знаковите групи на жанра бритпоп, създавайки рок музика, повлияна от 60-те години на миналия век. Тогава в Ню Йорк Таймс музикалният критик Нийл Щраус определя Oasis като "най-малко опитната и най-нашумялата от тази нова вълна британски групи".

През 1995 г. групата записва и втория си албум (What's the Story) Morning Glory? с новия си барабанист Алън Уайт. Част от албума са синглите Wonderwall, Don't Look Back in Anger и Champagne Supernova, които стават световноизвестни.

"Хората никога, никога няма да забравят начина, по който си ги накарал да се почувстват", казва Ноел за песните на групата.

Проблемите между двамата братя обаче са налице още от началото. През 1996 г. по време на концерт на групата на плажа Джоунс Бийч в Лонг Айлънд Лиъм се държи пренебрежително към публиката. Няколко дни по-късно турнето им в САЩ е прекъснато след бой между двамата братя.

Въпреки дрязгите през 1997 г. Oasis издават третия си албум. Той се превръща в най-бързо продавания албум в историята на британските класации, изпреварвайки дори Майкъл Джексън.

Впоследствие Макгиган и Артърс напускат групата, след като тя записва и издава четвъртия си албум Standing on the Shoulder of Giants.

На тяхно място идват Джем Арчър и Анди Бел, които се присъединяват за записването на петия албум на групата Heathen Chemistry.

През 2000 г. Ноел напуска Oasis по време на европейско турне. Това обаче не е краят. Бандата продължава да създава музика и да провежда турнета до 2009 г., когато Ноел напуска окончателно.

"Просто не можех да продължа да работя с Лиъм нито ден повече", казва той.

Двамата основават две самостоятелни музикални групи и същевременно продължават да си разменят нападки в медиите. Лиъм нарича Ноел „предател на работническата класа“, а Ноел описва брат си като „човек с вилица в свят на супата“.

Сега обаче двамата са оставили всичко това зад гърба си, за да се върнат на сцената заедно.

"Когато двамата се съберем, се получава нещо велико", пише Лиъм в съобщението за турнето им.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG