Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов заплаши ПП-ДБ с нови избори, ако външният министър не е на ГЕРБ. Петков отказа отстъпки


Кирил Петков отказа да се съобрази с ултиматума на Бойко Борисов
Кирил Петков отказа да се съобрази с ултиматума на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя след ротацията в кабинета външният министър да остане за партията, в противен случай ще трябва да има предсрочни избори. Съпредседателят на „Продължаваме промяната" - "Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков отвърна, че не се страхуват от такива заплахи и няма да се наведат.

Напрежението между формациите в правителството се покачва в навечерието на предстоящата в началото на март ротация между премиера Николай Денков (ПП-ДБ) и вицепремиера и външен министър Мария Габриел (ГЕРБ). Кабинетът беше сформиран с договорката, че след 9 месеца Габриел ще поеме този пост.

В документа обаче не беше записано какво ще се случи с ресорните министерства. Само в допълнителната управленска програма между двете формации беше уточнено, че след ротацията освен вицепремиер Денков ще бъде министър на образованието, какъвто беше в кабинета "Петков" през 2021-2022 г.

Преди дни Петков каза, че Денков трябва да заеме и двете досегашни функции на Габриел -вицепремиер и външен министър. Борисов обаче настоя, че тя може да съвместява задълженията си като премиер и външен министър, а Денков може да стане министър на образованието и "специален вицепремиер". Петков отвърна, че никъде в ЕС няма премиер, който да е и външен министър.

В петък Борисов вече не настояваше Габриел да остане на този пост, но постави условие, че това трябва да е човек от ГЕРБ.

"Ясно и точно: Мария Габриел - премиер, външно министерство - ГЕРБ, единственото, което имаме. Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече. Ако няма ротация, всичко ще се чупи и следват избори 2 в 1", каза пред журналисти Борисов, като отбеляза, че ако предсрочният парламентарен вот се проведе заедно с този за Европарламента през юни, поне "няма да харчим пак 300-400 млн.".

Той добави, че е "потресен от изказването на Денков, който искал МВнР не за да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а да се чува гласът на ПП". По-рано в Хага премиерът каза, че не иска поста на външен министър като такъв, а за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

По-късно Кирил Петков коментира пред медиите, че "да се заплашва с избори 2 в 1, и някакви хора почват да чертаят линии за избори", това е "не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм", който е абсолютно непродуктивен.

"Ние никога не сме се страхували от подобен тип заплахи. Този тип червени линии няма да проработят, ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо", каза съпредседателят на ПП.

Той отбеляза, че всичко това не е нужно, "когато има един вече работещ отбор".

Междувременно в полемиката се включи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, като подкрепи ГЕРБ. Според него избори 2 в 1 не е добър за страната, макар да е добър за неговата партия, която е готова за такъв развой.

"Но държавата не трябва да се тласка в тази криза. Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да разберат, че не може да се случва каквото поискат, да си изпълнят това, което е записано за МВнР и да вървим напред в името на България", добави той.

Попитан дали е записано някъде, че външното министерство трябва да остане при ГЕРБ, Пеевски отговори: „То е на ГЕРБ“.

През лятото на миналата година ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха да управляват на ротационен принцип, като първо Николай Денков заема поста премиер за срок от 9 месеца. След това той трябва да бъде сменен от досегашната вицепремиерка Мария Габриел. За да се случи ротацията, кабинетът на Денков трябва да подаде оставка до 6 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG