Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска смяната на Калин Стоянов. Пеевски би го поканил за водач на негова листа


Колаж със снимки на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Калин Стоянов (отляво на дясно).
Колаж със снимки на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Калин Стоянов (отляво на дясно).

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов незабавно да бъде освободен от поста и да бъде заменен от компромисна фигура, за да бъдат проведени избори. Това призова във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като се обърна към президента Румен Радев и все още действащия служебен премиер Димитър Главчев.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък за пореден път защити Стоянов. Той дори обяви, че ако вътрешният министър бъде уволнен, би го поканил "да бъде водач на моя листа на моята партия", цитира го БНР.

Тези изявления станаха факт ден, след като Радев отказа да назначи нов служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Причината беше, че Кожарева държеше вътрешен министър да остане Стоянов, а според Радев той предизвиква политическо напрежение. Едно от основните подозрения към вътрешния министър е, че той е близък до Пеевски.

Веднага след срещата си с Радев, Кожарева отиде при Стоянов, с когото се появиха заедно на нов полицейски протест в негова защита. Той се проведе пред президентството, а министърът беше заснет с вдигнат във въздуха юмрук.

"Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – не е допустимо", каза Борисов във вторник с уточнението, че не е имал намерение да се изказва по темата, но е бил подразнен от поведението на Стоянов "като полицай".

Досега лидерът на ГЕРБ винаги е подкрепял оставането на Стоянов начело на МВР. Това беше и една от основните причини за пропадането на преговорите с ПП-ДБ за продължаване на общото им управление в рамките на кабинета на Николай Денков. Тогава от ПП-ДБ настояваха за неговата смяна, но ГЕРБ и ДПС искаха той да остане на поста.

"Не знам защо вчера [Стоянов] направи това. При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър, отдалечен, правещ или наблюдаващ изборите", добави Борисов във вторник.

Той упрекна и номинираната за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за решението ѝ да сезира временния главен прокурор Борислав Сарафов със сигнал, че е била подложена на натиск да не номинира Стоянов за вътрешен министър.

"Призовавам президента Радев, умолявам го – каквато иска дума да използва в случая, с Главчев, като сегашен служебен премиер, да намерят форма да освободят Калин Стоянов", каза още лидерът на ГЕРБ с настояването "по най-бързия начин да отидем на избори".

С отказа на Радев стана ясно, че следващите парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври, какъвто беше първоначалният план на президента. Конституцията не му поставя срок, в който да назначи служебен кабинет и да насрочи вота.

"Ако [Калин Стоянов] бъде уволнен по най-несправедливия начин заради лъжи и измислици на бандата на кешовете, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия", каза във вторник Пеевски пред журналисти в парламента, но без да уточни дали визира ДПС или бъдеща негова партия.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев също коментира изказването на Борисов, като се съгласи с него, че поведението на вътрешния министър напоследък е "абсолютно недопустимо".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG