Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съм дошъл да съм жертвено агне". Михайлов каза, че няма отговорност за събитията на протеста срещу него


Президентът на БФС Борислав Михайлов
Президентът на БФС Борислав Михайлов

Борислав Михайлов и Българският футболен съюз (БФС) не носят отговорност за събитията около мача между България и Унгария от 16 ноември. Сблъсъците по време на протеста срещу федерацията преди футболната среща са били предизвикани от „платени хора“ . Това каза президентът на БФС Михайлов пред спортната комисия в Народното събрание.

Изслушването на Михайлов идва, след като през миналата седмица на протест с искане на оставката на ръководството на БФС и президента му в центъра на София се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Десетки бяха ранени, имаше и много арестувани.

Събитията доведоха до искане на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и сътресения в управляващата коалиция между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Пред комисията Михайлов определи протеста като „платен“ и свърза това с кандидата за поста му и от последния изборен Конгрес на футболния съюз Димитър Бербатов. Той не успя да предостави доказателства за това.

Михайлов подчерта, че БФС не може да бъде обвинен за случилото се по време на протеста. Той каза още, че е „горд“, че заради организацията на мача централата е успяла „да спаси човешки животи“.

По време на изслушването Михайлов и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов многократно настояха, че поведението на федерацията е било изрядно, а провеждането на мача без публика е предотвратило по-големи ексцесии. Те настояха, че всички действия на федерацията са били следствие на решения и препоръки на УЕФА и МВР.

На отговор на въпрос дали върху федерацията е имало политически натиск, Михайлов каза, че не е имало директен натиск. Той обаче спомена отказа на два стадиона, контролирани от общини, да приемат домакинството на мача между България и Унгария.

Михайлов визира отказа на община Пловдив да проведе мача на ст. "Христо Ботев". Общината е под контрола на партия ГЕРБ.

По време на цялото си изслушване Михайлов пропусна да каже, че причината за протеста, довел до сблъсъци, е неговото управление.

Представители на МВР, които също присъстваха на изслушването, повториха думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че ден преди срещата органите на реда не са имали сведения, че се очаква ескалация на напрежението по време на протеста.

Те казаха, че „през цялото време са били в позиция на изчакване“ къде ще се изиграе футболната среща. От МВР повториха и тезата си, че контролът на реда е щял да бъде много по-добър, ако срещата е била организирана с публика.

В края на заседанието народни представители от ПП-ДБ, "Възраждане" и "Има такъв народ" подчертаха, че изслушването на Михайлов и Попов не е довело до разясняване на събитията около протеста и провеждането на мача. Те многократно призоваха Михайлов и ръководството на БФС да подадат оставка.

След заседанието в опит да избяга от журналистите Михайлов се скри в стаята на председателя на комисията Набие Кабак от ДПС в нейно отсъствие, написа Дневник.

Протестът срещу БФС в четвъртък беше белязан от насилие между полицаи и протестиращи. Присъстващите футболни фенове замеряха полицаите с пиротехника и други предмети. Бяха запалени няколко кофи за боклук и един полицейски автобус. След протеста се появиха видеа, които показват разкървавени хора и бой на полицаи дори над случайни граждани.

В неделя вътрешният министър съобщи, че петима полицаи са признали, че може да са превишили правомощията си на протеста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG