Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър Стоянов твърди, че познава обвиняеми за контрабанда от Рашков


Вътрешният министър Калин Стоянов беше поканен на изслушване във временната комисия за проучване на данните от акцията в митниците.
Вътрешният министър Калин Стоянов беше поканен на изслушване във временната комисия за проучване на данните от акцията в митниците.

Вътрешният министър Калин Стоянов твърди, че неговият предшественик и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков го е запознал с с двама от обвиняемите за контрабанда, задържани при акцията на ДАНС в митниците миналата седмица. Това заяви Стоянов пред новата временна парламентарна комисия, създадена по случая преди седмица.

Вътрешният министър имаше предвид Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, обвинени заедно с бившата директорка на митниците Петя Банкова като участници в организирана престъпна група за контрабанда.

Изказването на Стоянов става факт на фона на изтеклите през последните дни в определени медии множество снимки, на които баща и син Димитрови позират с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и с Рашков. Това доведе и до уволнението на Коцев с указ на президента Румен Радев по предложение на новоназначения служебен кабинет на Димитър Главчев. Уволнена беше и Банкова.

Стоянов твърди, че докато Рашков е бил начело на МВР Стефан Димитров често се е виждал с него в министерството. Именно там сегашния министър се е запознал с Димитров-младши и баща му. Стоянов отрича да се е виждал с тях извън МВР.

"Не съм ходил на срещи, не съм правил такива срещи [с Димитрови]", отговори министърът на въпрос от ПП-ДБ.

Докато Рашков беше вътрешен министър, Стоянов оглавяваше Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Рашков не отрича това, че познава баща и син Димитрови, но твърди, че не е бил запознат, ако двамата са се занимавали с контрабанда.

Министър Стоянов каза още, че до него е стигнала информация, че Коцев е обсъждал с Димитрови варианти как настоящият министър да бъде махнат от поста, а на негово място да бъде назначен самият Коцев. Как е щяло да се случи това, не беше уточнено.

Вътрешният министър каза още, че бившият му финансов колега Асен Василев се е интересувал кой ще оглави полицията в Хасково и му е предлагал конкретен човек за поста.

Отложена мярка на Банкова

Малко по-рано в четвъртък вирусно заболяване на адвокатката на Петя Банкова отложи в четвъртък заседанието на Софийския апелативен съд (САС) по мярката ѝ за неотклонение на втора инстанция.

Това стана пет дни след като Софийският градски съд (СГС) я задържа за постоянно заедно със Стефан Димитров. Мярката на баща му Марин Димитров трябва да се гледа отделно, след като здравословното му състояние се влоши в събота и той беше приет в болница.

Банкова е защитавана от Аделина Натина и Людмил Рангелов. Предварително беше ясно, че Рангелов няма да се яви в съдебната зала в четвъртък, защото е ангажиран с друго дело по същото време. В последния момент съпругът на Банкова - Делян Тенев, предаде на съда болничен лист, от който стана ясно, че и Натина няма да участва в заседанието.

Тъй като всеки обвиняем има право на адвокатска защита, се наложи САС да отложи заседанието за следващата седмица. Председателката на съдебния състав Галя Георгиева обаче реши да глоби Натина с 500 лв. с мотива, че юристката "не е уведомила своевременно съда" за заболяването си, а в последния момент.

Пред заседанието да бъде отложено адвокатът на Стефан Димитров - Иво Найденов, поиска отвод на съдия Георгиева. Повод за искането му стана изказване на съдията по време на нейно изслушване в парламентарната комисия за дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса миналата седмица.

Тогава Георгиева каза, че нейното "принципно становище като съдия е, че никой не може в тази държава да стои над прокуратурата и органите на МВР", цитирана от "Дневник".

"Според мен над всичко е законът", каза адвокат Найденов и настоя Георгиева да се отведе, тъй като се притеснява, че съдията може да е предубедена в полза на прокуратурата.

След кратко съвещание председателката на съдебния състав отхвърли това искане, като заяви, че думите ѝ в парламента са били неправилно цитирани в медиите. Георгиева обаче не посочи какво точно е казала пред депутатите.

По време на заседанието стана ясно, че по делото срещу Банкова и баща и син Димитрови са постъпили нови материали. Тримата са обвинени като съучастници на Никола Николов - Паскала, сочен от разследващите за контрабандист. Той обаче не беше задържан по време на акцията в митниците преди седмица.

Междувременно стана ясно, че още в началото на акцията срещу бившата шефка на митниците и Димитрови Коцев е бил на среща с временния главен прокурор Борислав Сарафов и ръководството на Софийската градска прокуратура. След това той е станал анонимен свидетел на прокуратурата по случая.

Самият Коцев и бившият премиер Николай Денков твърдят, че на тази среща бившият главен секретар на МВР е бил подложен на натиск да подаде оставка. За същото го е притискал и вътрешният министър Калин Стоянов, твърдят двамата. Затова Денков изпрати сигнал срещу Сарафов на специалната обвинителка Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG