Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Олигарх номер 1, чиято партия се разпада". Македонският вицепремиер нападна Борисов, Радев и Главчев


Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски и вицепремиерът Александър Николоски
Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски и вицепремиерът Александър Николоски

Пряка намеса във вътрешните работи на Северна Македония. По този начин вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски определи поисканата му оставка от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Новината идва, след като преди седмица напрежението между София и Скопие ескалира след неофициална среща на македонската президентка Гордана Силянковска – Давкова с българския ѝ колега Румен Радев в София. Малко след нея Николски нарече Радев „нецивилизован домакин“ и обвини България, че се държи „по-мизерно“ от някои македонски политици заради това, че в президентството не беше поставено знаме на Северна Македония.

В отговор на думите му в края на миналата седмица Бойко Борисов поиска оставката н Николоски от поста му. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска Николоски да бъде определен за персона нон-грата в България и поиска категоричен отговор от страна на институциите спрямо македонският вицепремиер.

ВМРО-ДПМНЕ, чиито представители са Силянковска-Давкова и Николоски, заема твърда позиция спрямо България, като отказва да изпълни едно от условията за започване на преговорите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) - вписване на българското малцинство в конституцията на Северна Македония.

В неделя, в интервю за македонска телевизия, Николоски каза, че изказването му, свързано с визитата на Силянковска в България, е било съгласувано с премира на Северна Македония Християн Мицкоски.

Той добави, че това е най-малкото, което е можел да каже за „липсващото знаме“.

„Това, което Бойко Борисов направи, само показва какво всъщност искат те, а именно да диктуват политическите процеси в Северна Македония“, каза Николоски.

В интервюто си той казва още следното:

"Да видим кой ми иска оставка? Олигарх номер едно в България, чиято партия се разпада. Бивш премиер, обвинен в корупция. Председател на политическа партия с ясни проруски позиции, която не признава (Северна) Македония”, каза Николоски.

В интервюто си вицепремиерът каза, че вместо да се извини на Скопие, Румен Радев е започнал да обижда „всички нас“. По думите на Николоски „група от 20 политици и историци“ е успяла да развали отношенията между двете страни.

„В България има премиер, на когото народът не му знае името. Какво иска той? Ако може и тези избори да са неуспешни, за да остане още малко на власт“, каза Николоски по адрес на служебния премиер Димитър Главчев.

През 2022 г., след като България прие т.нар. „френско предложение“ и вдигна ветото си върху потенциалното членство на Скопие в ЕС. ВМРО-ДПНЕ - партията, от която е Силяновска, е твърдо против това изискване.

Още преди националистическата партия да дойде на власт обаче, отношенията на Радев със страната бяха обтегнати. През 2023 г. той каза, че Северна Македония няма готовност да започне преговори за членство в ЕС и прикрива липсата на реформи с лобиране. След това отправи същите критики в писмо до европейските институции. По това време на власт в Скопие беше прозападно правителство.

След встъпването ѝ в длъжност Силяновска за първи път проведе среща с Радев през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG