Връзки за достъпност

Извънредни новини

Богдана Панайотова стана временен главен архитект на София


Богдана Панайотова временно заема поста на главен архитект на София.
Богдана Панайотова временно заема поста на главен архитект на София.

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняваща длъжността главен архитект на София. За това съобщи пресцентърът на Столичната община в понеделник.

Новината идва няколко дни след като в петък кметът на София Васил Терзиев съобщи, че главният архитект Здравко Здравков е подал оставка.

От публикацията на Терзиев не станаха ясни мотивите за напускането на Здравков.

В същия ден Административният съд София-град потвърди избора на Терзиев за кмет на София. Той беше обжалван от Ваня Григорова, която загуби балотажа срещу Терзиев през ноември 2023 г.

В понеделник Панайотова беше назначена за освободената позиция на главен архитект на София. Паралелно с това общината съобщи, че започва подготовка на конкурс за избор на човек, който да заеме поста за постоянно.

Според прессъобщението на Столичната община Панайотова има на 10 години административен опит като главен архитект в Хасково и Свиленград. Била е и началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Хасково.

Досега Панайтова е управлявала фирма за консултантски услуги в строителството. Като инженер консултант е участвала в изграждането на части от метрото в София, пътища, водни цикли, пречиствателни станции, язовири и други обекти от техническата инфраструктура.

Предшественикът на Панайотова Здравко Здравков беше назначен за главен архитект на София през 2016 г. от тогавашната кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

По време на неговия мандат на поста бяха премахнати незаконни постройки в Борисовата градина. Имаше и опит за събарянето на незаконната хижа на Румен Гайтански - Вълка в ловния парк „Искър“, както и опит за спирането на строителството на небостъргача „Златен век“. В мандата на Здравков попадна и ремонтът на жълтите павета в центъра на София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG