Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращите миньори и енергетици вдигат всички блокади


Протестиращите блокираха периодично магистрала "Тракия" край Стара Загора.
Протестиращите блокираха периодично магистрала "Тракия" край Стара Загора.

В четвъртък вечерта протестиращите миньори и енергетици казаха, че прекратяват блокадите на магистрала "Тракия" и Прохода на републиката.

Решението им идва на фона на искан от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков. Според вносителите управляващите не се справят адекватно именно в енергийния сектор. В петък парламентът ще гласува вота на недоверие.

Лидерът на синдиката КТ "Подкрепа" Бисер Бинев каза, че протестиращите са се обединили около обща позиция с няколко искания. Тя ще бъде изпратена до Министерския съвет, Народното събрание, президентството и Европейската комисия (ЕК).

Основно от исканията им остава правителството да изтегли изпратените до Брюксел териториални планове на България за справедлив преход на въглищни региони.

Синдикатите искат незабавно преработване на всички програмни и съпътстващи документи. Настояват и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия, гарантираща устойчиво развитие на сектора по години.

"Продължаваме с действия в защита на нашите искания", каза Бинев. Той добави, че от понеделник ще започне подписка, чрез която над 50 на сто от работещите в комплекса да се обявят за ефективна стачка в ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица-изток".

За зелената трансформация на въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник, са предвидени 3,5 млрд. лв. от ЕК.

Миньорите и енергетиците протестират чрез блокади на основни пътни артерии от края на септември, когато правителството изпрати териториалните планове в ЕК, за получи България парите.

В началото на октомври парламентът прие споразумение между кабинета и миньорите, според което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип.

Част от протестиращите обаче не се съгласиха с приетото споразумение и настояха плановете да се изтеглят и променят. Те продължиха блокадите в старозагорско.

Вдигането на блокадите и там идва в деня, от който представители на протестиращите казаха, че подготвят за ефективни стачни действия. В сряда Денков каза, че правителството няма да прави нови отстъпки пред миньорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG