Връзки за достъпност

Извънредни новини
Министърът на вътрешните работи Атанас Илков
Министърът на вътрешните работи Атанас Илков

на живо Изборите: МВР е съставило предупредителни протоколи на всички в списъците с купувачи на гласове

На 27 октомври се провеждат предсрочни избори за парламент. Те са седмите от 2021 г. насам. До тях се стигна след неуспешния опит за продължаване на общото управление на ПП-ДБ и ГЕРБ с подкрепата на ДПС през пролетта. Последваха избори на 9 юни, но партиите не успяха да съставят редовен кабинет.

15:28

МВР е съставило предупредителни протоколи на всички в списъците с купувачи на гласове

Министерството на вътрешните работи (МВР) е съставило предупредителни протоколи на всички хора, посочени в списъци с потенциални купувачи на гласове, разпространени от групата BG Elves. Заедно с това са проверени и всички сигнали срещу купувачи на гласове.

Това каза пред Нова телевизия вътрешният министър Атанас Илков.

Преди седмици BG Elves изнесоха списъци с имена и прякори на стотици хора, за които твърдят, че ще купуват гласове на парламентарните избори. По-късно от партия „Да, България“, която е част от коалицията ПП-ДБ, изпратиха списъците със сигнали до МВР и прокуратурата.

„С голяма част от лицата работихме, преди да получим сигналите. Много по-рано ни бяха на фокус тези хора, защото имахме данни, че купуват гласове. Като приключат разследванията по всички сигнали, ще бъдат оповестени публично и резултатите от тях“, каза още Илков.

За купуване на гласове по време на избори се говори от години. За изборите през октомври темата се превърна в основна, а най-много обвинения, че ще купува гласове, получи „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски.

14:45

Полицията е получила 75 сигнала за нарушения в изборния ден

До момент в полицията са постъпили 75 сигнала за нарушения в изборния ден, съобщиха от МВР. От началото на предизборната кампания общият брой на сигналите е 796. От тях 625 са били свързани с купуване на гласове.

От всички тях са образувани 123 досъдебни производства, а 71 души са били задържани.

По-рано през деня от МВР Разград обявиха, че разследват сигнал за залят със запалима течност партиен клуб в Кубрат.

Пръча, новото начало и обществените поръчки. Северозападът преди изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

14:27

Радев поиска край на изборния маратон и ефективно правителство

„Всички искаме да се сложи край на изтощителния маратон от непрекъснати избори“. Това каза президентът Румен Радев, след като гласува на парламентарните избори в неделя.

Той призова за масово гласуване, защото, за да „а имаме ефективно правителство, което да взима смели решения, е важно парламентът и правителството да имат съответната легитимност. Всички знаем, че тя произлиза от солидното участие на гражданите в изборите“, каза той.

Радев коментира, че резултатите от т.нар. рискови секции ще покажат дали МВР се е справило с противопоставянето на купуването на гласове.

"Знаете по какво може да съди. Има така наречените критични секции, където гласовете за различните политически сили варират в една недопустима стойност. Оттам ние ще съдим дали МВР се справя с този въпрос. Но той не е само проблем на Вътрешното министерство", каза Радев.

След април 2021 г. в България управляват общо 6 кабинета, назначени от Радев. Първите четири – двата на Стефан Янев и двата на Гълъб Донев, бяха изцяло под негов контрол, защото той избираше премиерите, а съответно и състава на правителствата, без ограничение.

След промените в конституцията, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, президентът беше заставен да избира само между определен списък с потенциални премиери. Това доведе до формирането на два поредни кабинета с премиер Димитър Главчев, който е начело на страната и към днешна дата.

12:58

Екип на бТВ, който отразява изборите, беше нападнат в Хасково

Екип на бТВ беше нападнат, докато се опитва да отрази изборите в квартал „Република“ в Хасково.

Оператор на телевизията беше ударен от хора, седящи пред заведение, показват кадри на телевизията. На тях се вижда, че мястото е облепено с плакати на „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

12:39

ИТН ще направи "всичко възможно" за правителство, каза Станислав Балабанов

„Ще направим всичко възможно да има правителство, защото това е от изключителна важност за обществото ни“. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов.

Той призова „всички млади хора“ да отделят време и да гласуват, както и „независимият глас“ да надделее над „зависимия“.

ИТН беше част от първото от последните две редовни правителства на България. След изборите в края на 2021 г. формацията влезе в коалиция с „Продължаваме промяната“, „Демократична Бългaрия“ и БСП. Правителството беше оглавявано от Кирил Петков и се задържа на власт близо 8 месеца.

То се разпадна, след като ИТН се оттегли от коалицията, а по-късно подкрепи вот на недоверие срещу кабинета „Петков“.

ИТН е партия, оглавявана от шоумена Слави Трифонов. Тя беше създадена преди изборите през април 2021 г. и спечели тези, които се проведоха през юли 2021 г., но не усpя да състави управление. Досега Трифонов винаги е кандидат за депутат на изборите, в които участва ИТН, но винаги се отказва от мястото си в парламента.

12:13

9,55% е избирателната активност към 11 часа

9,55% е избирателната активност в страната към 11 часа. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

По същото време на предишните избори през юни избирателната активност е била 8,34%.

„С 35 машини е преустановено машинното гласуване. На пръв поглед най-много са в Хасково и Благоевград“ ,каза зам.-председателката на ЦИК Росица Матева. Тя добави, че основната причина за проблемите е, че не се отпечатва бюлетина и принтерът не работи.

На изборите през юни беше регистрирана рекордно ниска избирателна активност от 34,41%.

11:56

"Този път наистина е важно да има правителство", каза Рая Назарян

ГЕРБ вече е обявила кой смята за най-подходящ коалиционен партньор, а тепърва предстоят анализи за съставяне на формула на управление. Това каза председателката на Народното събрание от ГЕРБ Рая Назарян.

„Този път наистина е важно да се състави редовно правителство“, каза още тя и добави, че формацията ѝ вече е „доказала“, че може да работи с най-подходящия си партньор.

Думите на Назарян са насочени към „Продължаваме промяната – Демократична България“. С подкрепата на двете партии беше съставено последното редовно правителство в страната с премиер Николай Денков.

11:32

"България се намира в тежка криза", каза Зафиров от БСП

„България се намира в тежка криза – икономическа, политическа, социална, морална и е време за решения. Време е да построим една нова България“. Това каза лидерът на „БСП – Обединена левица“ Атанас Зафиров.

Той каза, че след като станат ясни резултатите и след решения на колективните органи на БСП и нейните партньори, ще може да се вземе решение с кого и за какво да преговаря. За разлика от представителите на почти всички други политически сили, Зафиров не каза, че няма да преговаря с определена партия или коалиция.

БСП се обедини с част от левите формации в България, след оставката на Корнелия Нинова от председателския пост след последните избори през юни. Тогава БСП отбеляза най-ниския си резултат досега от едва 150 хиляди гласа.

След оставката на Нинова бързо беше избрано временно ръководство начело с Атанас Зафиров, което веднага обърна гръб на доскорошната си председателка.

11:01

Делян Пеевски гласува в родопското село Бабяк

Съпредседателят на ДПС и лидер на „ДПС-Ново начало“ Делян Пеевски гласува в родопското село Бабяк. Това стана ясно от запис и снимки, разпространени в каналите на коалицията в социалните мрежи.

„Гласувах за една по-добра България с ново начало за всички! С грижа за хората и намиране на съгласия, в името на надеждите на хората“, каза Пеевски.

Той е водач на листите на „Ново начало“ в избирателен район Благоевград, където се намира Бабяк, както и в Хасково.

От Бабяк е кметът на община Белица Радослав Ревански, който беше до Пеевски в единствената му поява преди изборите.

„Ново начало“ представлява крилото в ДПС, което остана вярно на Пеевски. През лятото движението се разцепи на две. Начело на другото му крило остана почетният председател Ахмед Доган, който се явява на избори в коалицията „Алианс за права и свободи“ (АПС).

10:46

Костадинов говори за "отчаяни хора" и "купени гласове"

„Хората са отчаяни“, а избирателната активност може да доведе до това в парламента да се влиза с „50-60 хиляди купени гласа“. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като гласува в неделя.

„Довечера е възможно да видим една катастрофирала държава, една унищожена държава, в която с 50-60 хиляди купени гласа можеш да влезеш в парламента“, каза Костадинов.

Костадинов каза, че партията му стои зад принципите и „десетки пъти“ е отказала да участва в управление, въпреки че е можела. Той нападна и посолството на САЩ и България и „американците“, които по думите му, които той често използва за пропаганда, управляват страната.

„Възраждане“ иска излизането на България от ЕС и НАТО. Партията е известна с проруските си позиции и предложи приетия от парламент закон срещу т.нар. ЛГБТ пропаганда в училищата.

10:30

"Правителство по нашата формула", поиска Кирил Петков от ПП-ДБ

Единствената работеща формула за съставяне на кабинет е за „равноотдалечен “ от партиите премиер, който да бъде подкрепен от повечето политически сили. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Той говори пред медиите, след като гласува в София.

Петков подчерта, че коалицията няма да работи с всички за евентуалното съставяне на правителство. По думите му кои са те е станало ясно по време на кампанията. В последните седмици от ПП-ДБ многократно казаха, че няма как да преговарят с „Възраждане“ и крилото на ДПС, водено от Делян Пеевски.

Петков постави като условие още и „продължаването“ на антикорупционната политика.

„Това, за което аз гласувах днес, беше продължаване на политиката на повишаване на доходи, на пенсиите, за здравеопазване без доплащания, продължаване на антикорупционната политика, без компромис там“, каза Петков.

Последното редовно правителство на България беше съставено с мандат на ПП-ДБ и подкрепа от ГЕРБ. То беше оглавено от Николай Денков от ПП-ДБ, който трябваше да се смени на поста с Мария Габриел от ГЕРБ. Това не се случи, след като двете партии не се разбраха за ротацията, както и за реформи в правосъдната система и попълването на регулаторите.

09:44

"Има шанс за правителство", каза Атанас Атанасов

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов призова след изборите всички партии да работят заедно, за да съставят правителство.

„Искам да работим заедно с останалите за създаване на редовна власт, която да има основен приоритет прозрачно и справедливо изразходване на парите на българските граждани. Има шанс да бъде съставено правителство“, каза Атанасов.

Последният редовен кабинет с премиер Николай Денков беше съставен с мандат на ПП-ДБ и подкрепа от ГЕРБ след изборите през април 2023 г. В парламента заедно с мнозинството на двете партии гласуваше още и ДПС.

09:31

Надежда Йорданова поиска "европейска перспектива" и здрави институции

„Гласувах за просперираща и конкурента България. Да изразим стремежа си за това България да има европейска перспектива“. Това каза една от лидерките в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Надежда Йорданова.

Тя призова гражданите да гласуват за институции, които работят „за гражданите и институциите еднакво“ и законът, „който да се прилага еднакво“.

Тя изрази притеснения за възможна по-ниска избирателна активност спрямо последните парламентарни избори.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ е коалиция, съставена от „Продължаваме промяната“, „Да, България“ и „Демократи за силна България“. След последните избори лидерът на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка, а като водещи фигури на партията се очертаха Йорданов и Божидар Божанов.

09:16

"Хората искат правителство", каза Борисов в Банкя

„Хората искат да има правителство. Хората искат да има сигурност. Хората искат да имат стабилност“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в избирателната си секция в Банкя.

Той посочи, че партията му е представила програмата си и е казала как ще постигне заложеното в нея.

Лидерът на ГЕРБ гласува с хартиена бюлетина.

Преди изборите Борисов каза, че от ГЕРБ ще направят „всички компромиси“, за да бъде съставено правителство.

Последното редовно правителство с премиер Николай Денков беше съставено с подкрепа от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“. В парламента двете партии имаха мнозинство, в което участваше и ДПС.

Правителството се разпадна, след като двете ГЕРБ и ПП-ДБ не се разбраха за ротацията на премиерския пост между Денков и Мария Габриел, както и за приемането на реформи и попълването на регулаторни органи.

09:00

"На всички дотегна" от избори, каза премиерът Главчев

“Гласувам за европейска и стабилна България с редовно, стабилно правителство, което да спазва Конституцията на страната и да се ръководи от интересите на народа”. Това каза служебният министър председател Димитър Главчев, след като упражни правото си на глас.

„Докогато е необходимо ще стои служебното правителство, но се надявам да има редовно, стабилно правителство. Дотегна на всички и най-вече на избирателите”, каза още Главчев.

Главчев беше избран за премиер от президента Румен Радев в два поредни служебни кабинета. Това се случи за пръв път през март след разпадането на кабинета на Николай Денков и отново, когато след изборите през юни нито една партия не успя да състави правителство.

08:47

Доган ще чака резултатите, за да коментира евентуален кабинет

Почетният председател на ДПС и водач в листите на „Алианс за права и свободи“ (АПС) Ахмед Доган гласува в София. Пред журналисти той каза, че резултатите тепърва ще покажат какво правителство би могло да бъде формирано.

„Всякакви варианти какъв кабинет ще има и с каква конфигурация ще е той е още рано да обсъждаме. След 20 ч. довечера ще имаме реални основания да мислим какво правителство се появява на хоризонта“, каза Доган.

Той отказа да коментира проблемите в ДПС, но допълни – „Има един израз - глас народен, глас божи. Днес този въпрос трябва да се реши и ако не се реши, всички ние сме виновни“, каза още той.

АПС представлява крилото в ДПС, което остана вярно на Доган. Движението се разцепи на две през лятото. Начело на другото крило остана съпредседателят на партията Делян Пеевски, на когото съдът присъди правото да се яви на избори с името ДПС. Пеевски е начело на формацията „ДПС – Ново начало“ за вота.

"Проля се кръв". Как изглежда войната между Пеевски и Доган в Кърджали
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

08:34

Ивелин Михайлов от "Величие" гласува, "за да няма хора над закона"

„Да няма едни хора, които да са над закона. За свободна страна, с равни права“. За това каза, че е гласувал в неделя лидерът на партия „Величие“ Ивелин Михайлов.

„Искаме всеки човек от най-обикновения до най-висшия, всички да имат еднакви права и да са еднакви пред закона. Важно е да имаме свобода , всеки един човека де е сигурен, че получава, това, което заслужава, че може да гарантира резултата от труда си. На стари години ще живее достоен живот“, каза Михайлов.

Партия „Величие“ беше голямата изненада на последните избори, когато събра малко повече от необходимите гласове за попадане в парламента. По-късно парламентарната ѝ група се разпадна след като част от народните представители застанаха зад другия от водачите ѝ Николай Марков.

Ивелин Михайлов е основател на атракциона „Исторически парк“. В последния парламент комисия разгледа дейността на парка. Още през 2019 г. разследване на Капитал установи, че в дейността на „Исторически парк“ има белези на Понци схема – незаконен бизнес модел, в който на инвеститорите се обещават големи суми, които след това се покриват от нови инвеститори.

07:46

България гласува за 51-то Народно събрание

Изборният ден в България започна в 7:00 часа сутринта и ще завърши в 20:00 часа Възможно е удължаването на периода с гласуване до 21:00 часа, ако има струпвания на избиратели пред секциите.

За 240 депутатски места се състезават 4,855 хиляди кандидати, един от тях е независим, а останалите са издигнати от 19 партии и 9 коалиции. 1377 от кандидатите са жени, а 3478 са мъже.

Общо право на глас имат 6 601 262 души, по данни на ГРАО. Избирателните секции в страната са 12 879, от които 293 са подвижни, а други 209 се намират в болнични заведения. В 9353 секции е възможно гласуването на машина.

Над 15 000 полицаи са ангажирани с охраната на изборните секции в страната.

От ЦИК ще предоставят официална информация за избирателна активност към 11:00 и 16:00 часа.

07:40

Изборите в чужбина започнаха в Нова Зеландия

Днес бългaрите в чужбина гласуват на 7-те поред парламентарни избори след април 2021 г. Те могат да направят това в 719 избирaтелни секции в 57 държави.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Това се случи в 21 ч. българско време в събота. Последните секции за деня ще затворят в Сан Франциско, Калифорния в САЩ.

Най-много секции има в Турция – 168, следвана от Обединеното кралство – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23, Франция – 17, Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

Машинно гласуване ще бъде осъществявано в общо 157 секции като отново те са най-много в Турция. Информация за изборните секции в чужбина може да бъде намерена на сайта на Министерството на външните работи.

17:53 24.10.2024

За предстоящия вот са регистрирани общо 22 партии и 9 коалиции. Три от тези политически формации обаче не регистрираха кандидатски листи, така че имената им няма да присъстват в бюлетината за гласуване. Тук можете да намерите номерата на всяка от участващите във вота 28 партии и коалиции.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG