Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен предупреди Израел, че жертвите в Газа са "твърде много"


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) по време на срещата с президента на Израел Исаак Херцог във вторник, 9 януари 2024 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) по време на срещата с президента на Израел Исаак Херцог във вторник, 9 януари 2024 г.

Броят на жертвите сред цивилното население и особено сред децата в Ивицата Газа е твърде висок, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Израел. Думите му дойдоха след среща с премиера на страната Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог във вторник.

По данни на властите в Газа до момента във войната между Израел и Хамас са били убити над 23 000 палестинци. Мащабните военни действия започнаха, след като Хамас, която е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души в Израел, а над 200 бяха отвлечени.

Сега държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да избягва "допълнителни граждански щети" и да защити цивилната инфраструктура в Газа. В същото време обаче той добави, че според САЩ обвинението на Южна Африка, която казва, че Израел извършва геноцид, е "неоснователно".

По-рано Южна Африка подаде иск пред Международния съд на ООН, в който обвини Израел, че извършва "актове на геноцид срещу палестинския народ в Газа". Тел Авив отхвърли тези обвинения.

След срещите си с Нетаняху и Херцог във вторник Антъни Блинкен призова Израел също така да работи с умерените палестински лидери по плановете за следвоенно развитие на Ивицата Газа. По думите му Израел ще трябва да вземе някои "трудни решения, трудни избори".

Асошиейтед прес отбелязва, че досега Израел е изключвала призивите да позволи на международно признатата Палестинска автономна власт да управлява Газа и вместо това е говорела за запазване на безсрочен военен контрол върху територията.

"Израел трябва да спре да предприема стъпки, които подкопават способността на палестинците да се управляват ефективно", каза Блинкън.

Това е четвъртото посещение на американския държавен секретар в Израел от нападението на Хамас на 7 октомври. В отговор на атаката на групировката Тел Авив обяви състояние на война, започна мащабна офанзива и блокада в Ивицата Газа и се закани да унищожи Хамас.

По-рано Блинкен каза, че целта на посещението му е да предотврати разрастването на войната в Газа в регионален конфликт, както и да окаже натиск върху правителството на Нетаняху за повече защита на цивилното население в Газа.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG