Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има сътресение". Близо 150 000 души се събраха на нов протест срещу крайната десница в Берлин


Протест срещу крайната десница в Берлин, 3 февруари.
Протест срещу крайната десница в Берлин, 3 февруари.

Около 150 000 души се включиха в протести по улиците на Берлин в събота в рамките на общонационалните демонстрации срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), които продължават вече четвърта седмица, предаде Ройтерс.

Протестите започнаха, след като журналистическо разследване разказа за тайна среща, на която е бил обсъждан план за насилствената депортация на хора с чуждестранен произход от Германия. На него са присъствали и членове на АзГ.

В края на януари германският конституционен съд забрани държавните субсидии за неонацистката партия "Родина" (Die Heimat), което предизвика дискусии за евентуално спиране и на субсидиите за АзГ.

Демонстрации в събота имаше и в други германски градове като Дрезден и Хановер.

"Много граждани се събират в малки и големи градове из цялата страна, за да демонстрират срещу забравата, ненавистта и езика на омразата", написа федералният канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа "Екс". Той допълни, че протестите са "силен знак в полза на демокрацията и Конституцията".

Смята се, че АзГ има шанс да спечели местните избори в три провинции през есента, въпреки че резултатите от последните анкети показват лек спад в подкрепата за крайнодясното движение.

Якоб Шпрингфелд от неправителствената организация "Мрежа за солидарност" казва, че е изненадан, че толкова дълго време в Германия не е имало масови демонстрации срещу крайната десница, въпреки че АзГ вече е имала успехи в множество малки общности. "Сега обаче има сътресение… Това ми дава надежда", добави той.

Тино Крупала, съпредседател на крайнодясното движение, каза пред германското радио, че макар и да е "законно да се излиза на улицата", демонстрантите не трябва да се оставят да отклоняват вниманието им от същинските проблеми на страната.

Според проучване на общественото мнение на агенция "Форса", чиито резултати бяха публикувани по-рано тази седмица, от средата на юли досега подкрепата за АзГ е паднала под 20%, а анкетираните посочват общонационалните протести срещу крайната десница като най-важния въпрос, който ги вълнува.

Според анкетата АзГ остава на второ място след консервативните опозиционни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават подкрепа от 32%, а Германската социалдемократическа партия на Шолц се класира на трето място с 15 процента.

Миналия месец се появи информация, че двама високопоставени членове на АзГ са участвали в срещата, на която са били обсъждани планове за масова депортация на чужденци. АзГ отрече въпросното предложение да представлява част от партийната ѝ политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG