Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се очаква да става така". Байдън не е знаел за заболяването на военния си министър близо месец


Лойд Остин
Лойд Остин

Заболяването от рак и хоспитализирането на американския министър на отбраната Лойд Остин са били крити от президента Джо Байдън в продължение на близо месец. Това потвърдиха от Белия дом.

Тази информация идва два дни, след като беше потвърдено, че Байдън и други високопоставени официални лица не са били предупредени, че Остин е приет в болница. Това се случва на фона на военните конфликти в Украйна и Близкия изток, в които САЩ са ангажирани непряко с военна помощ и дипломация.

В ранните часове на сряда Пентагонът представи за първи път пълна информация за здравословните проблеми на министъра.

70-годишният Остин е бил диагностициран с рак на простатата при рутинен преглед в началото на декември. На 22 декември е претърпял лека операция във военномедицинския център "Уолтър Рийд", но на 1 януари се е наложило отново да бъде хоспитализиран заради усложнения.

"Не е най-добрият вариант подобна ситуация да продължава толкова дълго, без да бъдат уведомени главнокомандващият, съветникът по националната сигурност или други лидери от Министерството на отбраната. Не се очаква да става така", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

По думите му сега се извършва преглед на процедурите в президентската администрация и военното министерство, за да "се уверим, че това няма да случи отново".

Кърби все пак увери, че Байдън продължава да има "пълно доверие" в Остин и очаква завръщането му в Пентагона. Неговите задължения временно ще бъдат изпълнявани от зам.-министърката Катлийн Хикс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG