Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жандармерист е ранен пред израелското посолство в Белград, нападателят е убит


Сръбски полицаи пред израелското посолство в Белград след нападението срещу охранител на посолството на 29 юни 2024 г.
Сръбски полицаи пред израелското посолство в Белград след нападението срещу охранител на посолството на 29 юни 2024 г.

Мъж с арбалет е прострелял и ранил жандармерист, охраняващ израелското посолство в столицата на Сърбия Белград. В отговор жандармеристът го е прострелял смъртоносно, съобщиха официални лица.

Инцидентът се случва на фона на пълномащабната офанзива на Израел в Ивицата Газа след нападение на палестинската групировка Хамас срещу цивилни израелци на 7 октомври 2023 г.

Инцидентът в Белград се разглежда като терористичен акт, каза министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич пред репортери в болницата, където е приет жандармеристът.

"Въпреки че самоличността на лицето не е установена, няма съмнение, че става въпрос за терористичен акт", каза Дачич.

Не е ясно дали самото посолство или негови служители са били обект на нападението, което е станало около 11 ч. в събота.

Първоначално мъжът е приближил до охранителя, за да попита за музей и други близки обекти. Жандармеристът му казал, че наблизо няма музей. Мъжът си тръгнал, но след малко се върнал, отворил вратата на охранителната кабинка пред посолството, извадил арбалет от чантата си и прострелял охранителя във врата.

Жандармеристът открил огън по нападателя, който според служителите скоро след това починал.

Все още не е известно дали нападателят е действал самостоятелно, или е бил част от организирана група. Разследването се наблюдава от Специалната прокуратура.

Посолството на Израел все още не е коментирало инцидента.

Какво се случва в Дагестан
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG