Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС налага ограничения на Беларус, за да намали заобикалянето на руските санкции


Руският президент Владимир Путин (вляво) и беларуският му колега Аляксандър Лукашенко на среща в Минск през май 2024 г.
Руският президент Владимир Путин (вляво) и беларуският му колега Аляксандър Лукашенко на среща в Минск през май 2024 г.

Европейският съюз (ЕС) наложи нови ограничения върху търговията и други операции с Беларус, за да ограничи заобикалянето на руските санкции.

След нахлуването на Москва в Украйна преди повече от две години ЕС наложи множество санкции на Русия, включително забрана за внос на технологии с двойна употреба и други стоки. Москва използва своите съседи, включително съюзника си Беларус, като посредници, за да заобиколи западните санкции. Последните ограничения на ЕС имат за цел да затворят тази вратичка.

"Тясната интеграция на руската и беларуската икономика значително улесни заобикалянето на съществуващите санкции срещу Русия. Този нов набор от санкции срещу Беларус отразява няколко от мерките, които вече са наложени на Русия, което прави санкциите на ЕС срещу Русия по-ефективни", каза Европейската комисия в събота.

Разширява се забраната за износ на стоки и модерни технологии и се въвеждат нови ограничения за стоки, които биха могли да засилят индустриалния капацитет на Беларус.

Въвеждат се и нови ограничения върху износа за Беларус на стоки, свързани с корабоплаването, както и върху технологии и луксозни стоки. Ще бъдат забранени преките или непреките внос, покупки или трансфери от Беларус на злато и диаманти, хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол.

Тази мярка ще бъде допълнена от нова забрана за износ на стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за рафиниране на петрол и втечняване на природен газ.

Разширява се забраната за сухопътния превоз на стоки на територията на ЕС от ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус.

С цел минимизиране на риска от заобикаляне на санкциите, на операторите в ЕС, 25 на сто или повече от които принадлежат на лице или компания от Беларус, трябва да се забрани да извършват превозвачески дейности или сухопътен превоз на стоки в ЕС, включително транзитен.

От европейските износители се изисква да включват в бъдещите си договори т.нар. клауза "без Беларус“. Чрез нея те трябва да забраняват документално реекспорта към Беларус или за използване в Беларус на чувствителни стоки и технологии, бойни стоки, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG