Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън се оттегля от президентската надпревара в САЩ. Ще подкрепи Камала Харис


Действащият американски президент Джо Байдън
Действащият американски президент Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън оттегля кандидатурата си за втори мандат на поста няколко месеца преди президентските избори в САЩ, които предстоят през ноември.

Това стана ясно в неделя от публикация на 81-годишния Байдън в платформата Екс. В по-късен пост президентът казва, че ще подкрепи настоящата вицепрезидентка Камала Харис, която да заеме неговото място в надпреварата.

Новината идва няколко дни след като съпартийци на Байдън от редиците на демократите поискаха той да прекрати кампанията си за изборите. Причина за това са съмнения в неговите способности да спечели изборите и да продължи да изпълнява президентските си задължения.

Байдън обаче няколко пъти каза, че няма да се оттегли от президентската надпревара. Сега става ясно, че е променил решението си.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент“, написа Байдън в писмо, публикувано в Екс.

„И макар че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата“, гласи още неговото изявление.

Президентът добави, че ще направи обръщение към нацията през предстоящата седмица, за да даде „повече детайли“ за решението си.

По-късно той написа, че подкрепя вицепрезидентката Харис за новата номинация на демократите в президентския вот. Официалното издигане на кандидата на Демократическата партия се очаква по време на националния конгрес на партията от 19 до 22 август.

„Първото ми решение като кандидат на партията през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто решение, което съм вземал. Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение за Камала като кандидат на нашата партия тази година“, каза Байдън.

Призиви за неговото оттегляне от надпреварата се появиха в края на юни, след като президентът се представи много слабо в първия дебат с основния си опонент за изборите - бившия президент от републиканците Доналд Тръмп.

Призивите се засилиха, след като миналата седмица срещу Тръмп имаше опит за убийство. Появиха се твърдения, че атентатът може да увеличи шансовете на Тръмп да спечели президентските избори.

По време на дебата с Тръмп в края на юни Байдън често изглеждаше слаб и объркан, което повдигна въпроси за физическото и психическото му състояние.

След този дебат той имаше още изяви с лапсуси. По време на срещата на върха на НАТО в средата на юли Байдън погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски „президента Путин“, като така го обърка с лидера на Русия. По-късно Байдън обърка и имената на Харис и Тръмп.

В продължение на седмици Байдън устояваше на призивите да се оттегли и казваше, че той е най-подходящият човек, който да победи Тръмп. Байдън победи Тръмп на последните избори през 2020 г. с малка преднина в ключовите колебаещи се щати Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

Сега обаче социологически проучвания показват, че Байдън изостава от Тръмп със значителна разлика в някои от тези щати.

Ако бъде избрана за кандидат на демократите, 59-годишната Харис, бивша прокурорка и сенаторка от Калифорния, ще стане първата чернокожа жена, номинирана за президентския пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG