Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън пристигна в Израел и каза, че взривът в болницата "изглежда" е извършен от организациите в Газа


 Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
 Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на посещение в Израел в сряда. По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху Байдън каза, че взривът, при който загинаха огромен брой палестинци в болница в Газа, изглежда е причинен не от Израел, а от "другия отбор".

Загиналите след взрива в болницата "Ал-Ахли ал-Араби" във вторник са стотици, според палестинските власти. Обявената от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична организация Хамас обвини Израел за взрива. Според Израел той е причинен от неуспешен ракетен изстрел на "Ислямски джихад", друга групировка в анклава.

В сряда израелските военни публикуваха аудиозапис, който определиха като доказателство, че не тяхна, а погрешно изстреляна палестинска ракета е причинила експлозията в лечебното заведение.

Огънят обхванал болницата провали плановете на Белия дом за спешна дипломатическа мисия на Байдън в Близкия изток, а арабските лидери отмениха планираната среща на върха с него.

"Бях дълбоко натъжен и възмутен от експлозията на болницата в Газа вчера и въз основа на това, което видях, изглежда, че тя е извършена от другия отбор, а не от вас", каза Байдън.

"Но има много хора, които не са сигурни в това, така че имаме много, трябва да преодолеем много неща", добави президентът на САЩ. "Светът гледа. Израел има ценностна система, както и Съединените щати и други демокрации, и те гледат да видят какво ще направим", каза още той.

Пътуването на Байдън в Близкия изток имаше за цел да успокои региона, отбеляза Ройтерс. След взрива Йордания отмени втората част от програмата на Байдън, която включваше среща на върха в Аман с лидерите на Йордания, Египет и Палестинската автономия.

Президентът на САЩ каза, че ще поиска от конгреса да одобри "безпрецедентен пакет военна помощ" за Израел.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Байдън за неговата "недвусмислена подкрепа". От канцеларията на президента Исаак Херцог съобщиха, че той е казал на Байдън: "Бог да Ви благослови за това, че защитавате израелската нация".

На по-късна среща Нетаняху е обещал, че "Израел ще направи всичко възможно, за да предпази цивилните граждани от опасност".

Израел обяви състояние на война и наложи блокада на Ивицата Газа, след като на 7 октомври Хамас нападна израелска територия. Израелската армия нанесе десетки удари в Ивицата Газа. До момента и двете страни съобщават за стотици жертви и ранени.

Сраженията породиха опасения за разрастване на войната в Близкия изток. Съединените щати изпратиха самолетоносачи в подкрепа на Израел, докато съюзниците на Хамас, включително Иран обещаха да отговорят на планираната израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа. Това е малка територия, населена от 2,3 млн. палестинци и управлявана от Хамас.

Израелци и палестинци са в конфликт от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG