Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести, убийства, премиерска оставка. Какво става в Бангладеш


Протестите в Бангладеш бяха белязани от насилие.
Протестите в Бангладеш бяха белязани от насилие.

В понеделник министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина подаде оставка и напусна страната, съобщи местният вестник Prothom Alo. Решението ѝ идва след седмица антиправителствени протести, белязани от насилие и най-малко 300 загинали.

Началникът на армията на Бангладеш Уахар Уз Заман се срещна с лидери на политически партии и направи обръщение към нацията. Той каза, че ще бъде сформирано временно правителство и всички отговорни за насилието по време на протестите ще бъдат наказани. Уз Заман призова протестиращите да спрат.

Междувременно в столицата Дака хиляди хора се събраха в централния район на града.

Как започнаха протестите

Демонстрациите започнаха в началото на юли с искания на студенти за отмяна на квотите за работа в държавната администрация за роднини на ветераните от войната за независимост от Пакистан от 1971 г. Те предвиждаха 30% от местата в този сектор да се дават на роднините.

Недоволството бързо прерасна в насилие. При сблъсъците между демонстранти и полиция бяха убити около 200 души, ранени бяха хиляди, а около 10 000 бяха арестувани.

Хасина нарече протестиращите, участвали в "саботажа" и разрухите "престъпници". Тя каза, че срещу тях трябва да се действа с "желязна ръка".

Протестите спряха на 21 юли, след като Върховният съд отмени повечето квоти.

Какво искат демонстрантите

Миналата седмица студентите отново започнаха да излизат на спорадични протести с искане за въздаване на правосъдие за убитите. Критици на премиерката Хасина и правозащитни организации обвиниха правителството ѝ, че е използвало прекомерна сила за потушаване на недоволството. Те поискаха оставката на кабинета.

Полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите.
Полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите.

Демонстрации се провеждаха всеки ден. Правителството опита да потуши протестите със сила, при което бяха убити около 300 души и това доведе до допълнителен гняв и призиви за оставката на Хасина. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне десетките хиляди демонстранти.

Най-малко 11 000 души бяха арестувани през последните седмици. Безредиците доведоха до затварянето на училища и университети из цялата страна, а властите наложиха вечерен час, след който всеки навън би могъл да бъде застрелян.

През уикенда протестиращите призоваваха хората да не плащат данъците и сметките си и да не отиват на работа в неделя, въпреки че е работен ден. Офиси, банки и фабрики отвориха, но пътуващите в Дака и други градове трудно стигнаха до работните си места.

Хасина предложи да води преговори с лидери на студентските движения, но те отказаха и призоваха за оставката ѝ. Премиерката повтори обещанията си да разследва смъртните случаи и да накаже виновните за насилието. Тя изрази готовност да обсъди исканията на протестиращите.

В неделя властите изключиха мобилния интернет в опит да потушат размириците, а в понеделник сутринта за кратко беше прекъснат и широколентовият интернет. Това беше второто спиране на интернет в страната след протестите. Три часа по-късно услугите бяха възстановени.

Премиерката напусна страната

В понеделник министър-председателката на Шейх Хасина Вазед подаде оставка и напусна страната. Решението, което сложи край на продължилото 15 години нейно управление, беше взето на фона на щурма на официалната й резиденция от хиляди протестиращи, които пренебрегнаха наложения полицейски час.

Те изнасяха телевизори, столове и маси от сградата, която бе една от най-защитените в страната. Премиерката е искала да запише реч преди полета си, но вече не е имала тази възможност.

Местни медии излъчиха кадри как Хасина се качва на военен хеликоптер със сестра си, като според информация на "Си Ен Ен-Нюз 18" вече е пристигнала в град Агартала в съседна Индия.

Министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед
Министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед

Малко след това генерал Вакер Уз Заман съобщи за плановете си да поиска от президента насоки за сформиране на временно правителство на Бангладеш.

Той обеща, че армията ще започне разследване на смъртоносните потушавания на протестите, предизвикали гняв срещу правителството, и помоли гражданите да бъдат търпеливи, докато се възстанови мирът в страната.

Хиляди хора се стичат на улиците в Дака, за да празнуват. На кадри се вижда как протестиращи се качват на голяма статуя на Шейх Муджибур Рахман, бащата на Хасина, и отсичат главата на паметника с брадва.

76-годишната Хасина беше избрана през януари за четвърти пореден мандат при избори, бойкотирани от основните ѝ претенденти. Това постави под въпрос доколко вотът е бил честен. Хиляди опозиционери бяха вкарани в затвора.

Хасина е най-дълго управлявалият лидер в историята на Бангладеш - мюсюлманска страна с над 160 милиона души население, която се намира между Индия и Мианма.

Политическите опоненти на Хасина я критикуват, че става все по-авторитарна и я определят като заплаха за демокрацията в страната. Те казват, че размириците са резултат от жаждата й за власт на всяка цена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG