Връзки за достъпност

Извънредни новини

България официално поиска от Турция предоговаряне на споразумението с "Боташ"


Служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в парламента, 11 юли 2024 г.
Служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в парламента, 11 юли 2024 г.

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до турската държавна енергийна компания „Боташ“ за предоговаряне на споразумението между двете страни за пренос на втечнен газ.

Това стана ясно от изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов по време на заседание на Народното събрание в четвъртък.

Новината идва няколко месеца след като през април предишният парламент даде договора с „Боташ“ на прокуратурата и на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Депутатите освен това възложиха на енергийното министерство да предоговори условията по споразумението, което се смята за неизгодно спрямо интересите на България.

Първата стъпка в тази посока вече е направена, стана ясно от изслушването на Малинов в четвъртък. Миналата седмица „Булгаргаз“ е изпратила на „Боташ“ предложение за предоговаряне с приложен проект на допълнително споразумение, което да бъде по-изгодно за България.

Измененията, които София предлага, са съобразени с пазарните нива на предоставяните от „Боташ“ услуги с цел запазване на финансовата стабилност и предимствата на договора. Предвидени са мерки за намаляване на цените, които България трябва да плаща по договора, както и за възможност за едностранно прекратяване на споразумението от „Булгаргаз“.

В писмото до „Боташ“ пише още, че България не е в състояние да извършва плащанията по договора.

Малинов каза, че се надява предоговарянето на споразумението да приключи до края на месец юли.

Договорът на „Булгаргаз“ с „Боташ“ беше сключен в началото на 2023 г. от служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Споразумението със срок от 13 години дава възможност на България да използва терминали на „Боташ“ за доставката на до 1,5 млрд. куб. метра газ на година. В замяна на Турция се плащат такси и ѝ се дава право да използва българската газопреносна мрежа.

Още след сключването на договора се появиха подозрения, че той е неизгоден за България, а от него може да се възползва и Русия.

Причината е, че България е задължена да плаща близо 500 хил. долара на ден за достъпа до втечнен газ от Турция, дори и да не го използва. Това води до загуба на много пари и пазарен дял за „Булгаргаз“. Освен това договорът няма клауза за предоговаряне и има възможност да се използва за пренасочването на руски газ през страната.

В края на 2023 г. Европейската комисия (ЕК) започна антимонополно разследване на сключения договор.

След съобщението на ЕК в България беше сформирана временна парламентарна комисия, която да проучва сделката. Тя беше подкрепена от всички партии с изключение на ДПС.

Комисията приключи работата си през април 2024 г. и изготви доклад с настояване прокуратурата и ДАНС да проверят договора, а енергийният министър да го предоговори. Депутатите в комисията потвърдиха съмнението, че договорът съдържа неизгодни клаузи и ощетява интересите на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG