Връзки за достъпност

Извънредни новини

Износът на оръжие на България е нараснал с над 200% за година


Министърът на икономиката Богдан Богданов
Министърът на икономиката Богдан Богданов

Износът на специализирана оръжейна продукция от България е нараснал с над 200% през 2022 г. " Това е около 1,6 - 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г." Това каза в интервю за БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

ВМЗ Сопот ще преведе като дивидент за държавата 50% от печалбата си и това няма да попречи на работата на предприятието, каза Богданов.

България е сред най-големите световни износители на оръжие за Украйна. Причината е, че произвежданото в страната въоръжение е по съветски модел и е съвместимо с оръжията, които използва украинската армия. Изнасянето на оръжие за Украйна става през посредници. Българското оръжие за Украйна е предавано на Киев включително и по време на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев. Това се е случвало, въпреки че държавният глава е против изпращането на военна помощ.

Богдан Богданов съобщи, че няма резултат от разследванията за взривове във военни складове в България. В края на юни пожар избухна в складово помещение в базата на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО в Карнобат. Това е втори пореден случай в този обект, след като пожар доведе до взривове на боеприпаси на 31 юли 2022 г. Оттогава тече разследване, за чийто ход прокуратурата не е изнасяла никаква официална информация оттогава.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

Богданов коментира и казуса с Пловдивския панаир. Преди седмица Министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към дружеството на Георги Гергов. „По последни данни панаирът е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено“, каза Богданов. "Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше да стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце“, каза Богданов.

В края на юни държавата изгуби изцяло контрола си над Пловдивския панаир. Бизнесменът и почетен консул на Русия в България Георги Гергов предприе действия, чрез които да получи пълен контрол върху панаира в Пловдив. Това се случи със съдействието на няколко правителства и кметовете на общините Пловдив и Варна.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG