Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не покрива инфлационния критерий за еврото. Главчев запазва срока за приемането му през 2025


Служебната финансова министърка Людмила Петкова и служебният премиер на България Димитър Главчев по време на заседание на Министерския съвет, в което се обсъжда законопроект за въвеждане на еврото, 26 юни 2024 г.
Служебната финансова министърка Людмила Петкова и служебният премиер на България Димитър Главчев по време на заседание на Министерския съвет, в което се обсъжда законопроект за въвеждане на еврото, 26 юни 2024 г.

България е изпълнила всички критерии за членство в еврозоната с изключение на един - този за размера на инфлацията. Очаква се и той да бъде покрит до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Това стана ясно от т.нар. конвергентни доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани в сряда. Те оценяват напредъка на страните от Европейския съюз (ЕС) извън еврозоната по отношение на приемането на еврото.

Междувременно в сряда Министерският съвет (МС) прие законопроект за въвеждането на еврото в България, който предстои да бъде разгледан и в парламента. Служебният премиер Димитър Главчев каза, че страната ще поиска нова оценка на напредъка си към края на 2024 г., за да запази шанса си за влизане в еврозоната през 2025 г.

Новините идват няколко месеца след като през март председателят на Еврогрупата Паскал Донахю потвърди, че България може да приеме еврото през 2025 г. Не стана ясно дали това може да се случи още на 1 януари, или по-късно през същата година.

След публикуването на конвергентните доклади в сряда Министерството на финансите (МФ) изпрати съобщение до медиите, в което споделя очакването България да покрие инфлационния критерий до края на 2024 г.

Когато това се случи, България ще поиска извънреден конвергентен доклад за нова оценка на готовността за присъединяването ѝ към еврозоната, каза МФ. По този начин може да се запази целта страната да влезе в еврозоната през 2025 г.

Същата позиция изрази и Главчев по време на правителственото заседание в сряда, в рамките на което беше приет законопроектът за въвеждането на еврото.

С изпълнението на инфлационния критерий и изискването на извънреден доклад „ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок“, каза Главчев, цитиран от БТА.

В сряда управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев каза, че присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. остава реалистичен вариант.

Служебната финансова министърка Людмила Петкова обаче намекна, че заради нуждата от технологично време за подготовка началото на 2026 г. може да е по-вероятната опция.

За да се присъедини една държава към еврозоната, тя трябва да изпълни т.нар. Маастрихтски критерии. Те са свързани с размера на инфлацията, бюджетния дефицит, стабилността на валутния курс и размера на дългосрочния лихвен процент.

Според новите доклади на ЕК и ЕЦБ, България е единствената страна, която изпълнява всички критерии за членство в еврозоната с изключение на този за нивото на инфлацията.

Критерият гласи, че инфлацията не трябва да надвишава с повече от 1,5% инфлацията на трите държави членки на еврозоната с най-добри показатели. За 12-те месеца преди май 2024 г. България е отбелязала 5,1% средна инфлация. Това е с 1% над референтната стойност за този период - 4,1%.

Комисията прогнозира, че през следващите месеци инфлацията в България ще остане малко над референтната стойност, но се очаква разликата да се стопи до края на тази или началото на следващата година, пише в доклада на ЕК.

Изпълнителният зам.-председател на ЕК по икономическите въпроси Валдис Домбровскис каза, че напредъкът на България е „забележимо постижение в трудна среда“ и потвърди очакването на европейските институции за намаляване на инфлацията през следващите месеци.

Първоначалната дата за присъединяване на България към еврозоната беше 1 януари 2024 г., но тя отпадна, защото страната не беше приела нужните законови промени и отново не отговаряше на инфлационния критерий. Следващата възможна дата беше 1 юли 2024 г., а после - 1 януари 2025 г.

Новите доклади на ЕК и ЕЦБ идват на фона на вътрешнополитически преговори в България за съставяне на ново правителство.

Влизането в еврозоната беше един от основните приоритети на последния редовен кабинет на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ с премиер Николай Денков, който обаче подаде оставка през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG