Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и ЕС критикуват руска провокация до Естония. Какво се случи в Балтийско море


Мост над река Нарва, която разделя Естония и Русия
Мост над река Нарва, която разделя Естония и Русия

Министерството на външните работи (МВнР) осъди руските провокации в Балтийско море и по границата с Естония.

Това стана дни след като Талин съобщи, че руски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на река Нарва, която разделя двете страни. По-рано през седмицата стана ясно също, че Русия подготвя едностранна промяна на морските си граници с Литва и Финландия.

"Непрекъснатото незачитане и нарушаване на международното право от страна на Русия представлява заплаха за сигурността на Европа и отделните съюзници. България осъжда безотговорното поведение на Русия в Балтийско море и река Нарва", написаха в събота от МВнР в Х.

В събота Европейският съюз (ЕС) също определи руските действия по границата с Естония като "неприемливи" и поиска обяснения от Русия.

Какво се случи в река Нарва

В четвъртък Естония съобщи, че около 24 от общо 50 шамандури, поставени наскоро в река Нарва за обозначаване на плавателни маршрути, са били премахнати. Талин добави, че ще поиска обяснения от Москва, както и да ѝ бъде върнато оборудването.

Естония казва, че Москва е започнала да оспорва местоположението на плаващите фарове едва след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Министър-председателката на Естония Кая Калас
Министър-председателката на Естония Кая Калас

Река Нарва тече от едноименното езеро между Русия и Естония до Финския залив в Балтийско море.

Властите в Естония казват, че естествени промени в руслото на реката налагат маршрутите за корабоплаване да бъдат подновявани ежегодно.

"Ще се отнесем към случая по трезв и балансиран начин и ще взаимодействаме със съюзниците си, ако това е необходимо", каза естонската премиерка Кая Калас. "Ставаме свидетели на по-широкообхватен модел на руски дейности, опитващи се да всеят безпокойство".

Какво каза ЕС

В петък ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, цитиран от Франс прес, че подобни действия от страна на Русия са "неприемливи" и че ЕС очаква обяснения от Москва, както и незабавното им повторно поставяне.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази съжаление за нарастващия брой руски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва. "Русия увеличи броя на провокациите си", пише той. "Пълна солидарност пред тези неприемливи агресивни действия".

"Следим отблизо ситуацията, заедно с нашите съюзници, които действат спокойно и хладнокръвно", добави френският дипломат.

Какво каза Русия

Русия не е коментирала информацията за шамандурите. Говорителката на руското външното министерство на Русия Мария Захарова каза в четвъртък, че границата на Русия в Балтийско море трябва да отговаря на международните закони и че работата на Министерството на отбраната по изясняване на границата е от техническо естество.

Руския план за Балтийско море

За случилото се по границата на Естония беше съобщено ден след като стана ясно, че Русия подготвя едностранна промяна на морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море.

Според Кремъл промените се налагат, тъй като настоящите граници, установени от СССР от 1985 г., "не отговарят напълно на сегашното географско положение" и са били определени "според дребномащабни морски навигационни карти" от средата на 20-и век.

Финландия казва, че Москва все още не се е свързала с Хелзинки, за да обсъдят границите. Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис определи плановете на Русия като "хибридна операция, този път целяща да всее страх, несигурност и съмнения относно [руските] намерения в Балтийско море".

Промяната е описана в проект на постановление, който беше публикуван на руския правителствен портал за правна информация и цитиран от The Moscow Times. Няколко часа след първите публикации за това в медиите проектът беше свален от сайта.

Руските провокации по границите в Балтийско море идват на фона на продължаващата над 2 години руска инвазия срещу Украйна, която накара Швеция и Финландия да преосмислят военните и външнополитическите си стратегии, като и двете страни се присъединиха към НАТО. Така Алиансът има доминираща сила в региона.

Наскоро Минск съобщи, че Москва е разположила десетки тактически ядрени оръжия в Беларус. В момента Русия провежда учения на нестратегическите си ядрени сили в близост до украинската граница.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG