Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е спряла над 193 хил. мигранти по пътя им към Европа, твърди МВР


Границата между България и Турция е най-натоварена.
Границата между България и Турция е най-натоварена.

Над 193 000 мигранти са спрени от българските власти по пътя им към Европа през тази година. Това пише БТА, като се позовава на данни на МВР.

Съобщението идва на фона на очакването България да бъде приета в шенгенското пространство, но с условието да укрепи границите срещу мигрантите.

Над 18 хил. граждани на трети страни са задържани от българските власти във вътрешността на страната за периода януари-ноември 2023 г., За същия период да предотвратени близо 176 хил. опита за влизане на територията на България.

От МВР съобщават, че най-натоварена от началото на годината остава българо-турската граница, където напливът представлява над 99 на сто от общия миграционен натиск на държавната граница на България.

В четвъртък от правителството съобщиха, че е постигнало "принципно съгласие" с австрийските власти за първоначално членството на страната в Шенген за пътуванията по въздух и море. Австрия съобщи, че настоява да бъдат усилени проверките на външните граници на Евросъюза и България да приеме на своя територия търсещи убежище, основно граждани на Афганистан и Сирия.

Австрия блокира приемането на България и Румъния в Шенген заради опасения, че мигрантският поток през двете държави би се увеличил.

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG