Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито един българин не е потърсил убежище в Русия от западните "неолиберални нагласи"


Проруски протест в центъра на София, 6 април 2022 г.
Проруски протест в центъра на София, 6 април 2022 г.

Нито един български гражданин не е потърсил убежище в Русия, след като Москва публикува списък с 47 държави, в които се "налагат неолиберални нагласи, които противоречат на традиционните руски ценности", сред които и България. Това съобщи "Сега", позовавайки се данни, публикувани в Телеграм канала Mash.

През август руският президент Владимир Путин подписа указ, според който граждани на тези страни могат да пребивават в Русия, ако са пострадали от "налагането на неолиберални и деструктивни нагласи". От желаещите няма да се изисква да познават руската култура и история, или да владеят руски език.

Според последните данни около 150 европейски граждани са поискали разрешение да се преместят в Русия досега. Най-много подобни молби има от Румъния и Германия - по 30. По 10 молби са постъпили от Нидерландия и Австрия, от Латвия има 3. Статистиката се допълва от искания от Великобритания, Италия, Канада.

В списъка на Кремъл са включени България, почти всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Украйна, Швейцария, Нова Зеландия, Канада, Северна Македония, Албания, Исландия, Норвегия и др.

Сред европейските страни, които не присъстват, са членките на ЕС Унгария и Словакия, както и Сърбия и Босна и Херцеговина.

Процедурата за даване на временно местожителство в Русия изисква подаване на писмена молба до руските консулства и посолства. Впоследствие гражданите могат да получат еднократна виза за 3 месеца.

Условието е да декларират, че не приемат "реализираната от техните държави политика, натрапваща неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовно-нравствени ценности".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG