Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите, които ще бъдат обвинени в шпионаж в Лондон, вече са петима


Бисер Джамбазов и Катрин Иванова по време на празненство на своята организация - Българска социална платформа
Бисер Джамбазов и Катрин Иванова по време на празненство на своята организация - Българска социална платформа

На петима българи ще бъде повдигнато обвинение за извършване на шпионаж. Това съобщи британската прокуратура в четвъртък. Това са Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова.

През февруари Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения. Имената на Иван Стоянов и Ваня Габерова се споменават за първи път.

Петимата ще бъдат обвинени в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата".

Това съобщи в четвъртък Ник Прайс, ръководител на отдела за специални престъпления и борба с тероризма. По информация на прокуратурата периодът, в който те са извършвали тази дейност, е между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Би Би Си пише, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска група на руските служби за сигурност и че тази работа е включвала наблюдение на цели.

И петимата предстои да се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември.

В средата на август след публикация на Би Би Си стана ясно, че през февруари трима българи, които от години живеят във Великобритания, са арестувани за шпионаж в полза на Русия. Тогава беше споменато, че заедно с тях са арестувани и двама британски граждани.

По информация на медията домовете на Русев, Джамбазов и Иванова са били претърсени. В жилището на Джамбазов и Иванова са намерени фалшиви документи, както и журналистически карти и дрехи.

Двамата са ръководили и организация в помощ на българите във Великобритания -Българска социална платформа. Те са участвали и в редица секционни избирателни комисии.

В дома на Русев пък са открити пособия за фалшифициране на документи. Според независимия център за разследвания Dossier Center той е предоставял оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, разкрит като информатор на руските и австрийските разузнавателни служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG