Връзки за достъпност

Извънредни новини

България преговаря за участие в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис


Николай Денков
Николай Денков

България преговаря за участие в концесиите на гръцките пристанища в Кавала и Александруполис, съобщи премиерът Николай Денков след посещение в Гърция в понеделник. По думите му целта е българско държавно дружество да се включи като концесионер на пристанищата.

За пръв път идеята България да участва като концесионер на гръцки пристанища се появи при правителството на Кирил Петков през 2022 г. Впоследствие служебният кабинет съобщи, че България ще участва в предстоящата процедура по приватизация на гръцките пристанища в Александруполис и Кавала.

Служебният външен министър Николай Милков каза тогава, че целта е България да има достъп до Егейско море.

Предложението дойде на фона на войната на Русия срещу Украйна, при която бойни действия се водят и в северната част на Черно море. Идеята беше аргументирана и с повишаващите се такси за преминаване през протоците Дарданели и Босфор към Черно море.

По думите на Николай Денков България иска да участва с 20% в концесията на пристанището в Кавала. Фирмите-концесионери там, които скоро ще подпишат договор с Гърция, вече са изразили съгласие да добавят и български партньор, който ще бъде държавно дружество, каза още премиерът.

Процедурата за отдаване на концесия на пристанището в Александруполис в момента е спряна. Когато отново бъде обявена, България ще има възможност да заяви своя интерес, каза още Денков и добави, че е обсъдил въпроса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

По време на посещението си в Гърция Денков е обсъдил с гръцкия премиер намерението за изграждане на нефтопровод от Александруполис до Бургас, чиято цел е до рафинерията в българския пристанищен град да стига неруски газ. По думите му в момента се обсъжда алтернативно трасе за проекта, което да не минава през защитени територии.

Гърция е изразила интерес да участва в разширението на българското газохранилище в Чирен, каза още Денков, без да дава повече подробности. По думите му Атина има интерес и към изграждането на новите мощности в “Козлодуй” – като инвеститор или като клиент с дългосрочен договор за покупка на електроенергия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG