Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки победата на крайнодесните. Карл Нехамер получи мандат за съставяне на правителство в Австрия


Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен и досегашният канцлер на страната Карл Нехамер
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен и досегашният канцлер на страната Карл Нехамер

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен връчи мандат за съставяне на правителство на досегашния канцлер на страната Карл Нехамер. Това се случи, след като всички останали партии в парламента отказаха да влязат в коалиция с крайната десница, която спечели изборите.

Новината идва, след като в края на септември крайнодясната Партия на свободата спечели изборите в Австрия, а на второ място се нареди консервативната Австрийска народна партия на Нехамер. Още тогава обаче стана ясно, че вероятно крайнодясната партия ще бъде изолирана.

Очаква се партията на Нехамер да управлява със социалдемократите (SPÖ), пише Политико. Австрийският президент Ван дер Белен обаче предложи на двете партии да намерят и трети партньор, за да формират силно мнозинство.

„Изборите не са състезание, в което първият печели. Ако една партия иска да управлява сама, тя се нуждае от повече от 50 процента... В противен случай трябва да убеди евентуалните си партньори и президента... Партньори, които искат да работят заедно и си имат доверие“, каза Ван дер Белен във вторник.

По традиция в Австрия държавният глава възлага на лидера на най-силната партия да състави правителство. След изборите обаче това се оказа невъзможно, след като три от партиите в парламента отказаха да преговарят с крайнодясната Партия на свободата.

Същевременно партията на Нехамер отказа да участва в коалиция под ръководството на председателя на партията - Херберт Кикъл. Това условие се оказа неизпълнимо за партията, която каза, че единственият начин да участва в правителство е с Кикъл като канцлер.

В края на септември Партията на свободата спечели изборите в Австрия, използвайки антимигрантска и проруска риторика. Сред предизборните обещания на Кикъл е да превърне “Австрия в крепост” и да възстанови “сигурността и мира”. Той е съюзник на Виктор Орбан и партията му участва в инициираната от унгарския премиер популистка група в Европейския парламент “Патриоти за Европа”.

В Австрия няма официален краен срок за съставяне на ново правителство и няма гаранция, че Нехамер, който е лидер на Австрия от близо три години, ще успее да състави такова.

Крайнодясна и антиимигрантска. Каква партия спечели изборите в Австрия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG