Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Зафиров стана временен лидер на БСП след оставката на Нинова. Ще поеме ли партията по "нов път"


Колаж със снимки на новия временен председател на БСП Атанас Зафиров и досегашната лидерка на партията Корнелия Нинова
Колаж със снимки на новия временен председател на БСП Атанас Зафиров и досегашната лидерка на партията Корнелия Нинова

Атанас Зафиров е новият временен председател на Българската социалистическа партия (БСП), предаде БТА. Зафиров беше избран за поста по време на Националния съвет на БСП в събота и ще бъде начело на партията до избора на нов лидер през есента.

По-късно Борислав Гуцанов беше избран за председател на парламентарната група на БСП в новото Народно събрание. Очакваше се не Гуцанов, а Георги Свиленски да заеме този пост.

Новините идват няколко дни след като във вторник досегашната председателка на социалистите Корнелия Нинова подаде оставка. Тя посочи като причина „катастрофалните резултати“ на БСП на изборите миналата неделя.

В предсрочния вот за парламент БСП завърши на пето място със 7,06% от гласовете и отчете загуба от близо 75 хил. гласа спрямо последните избори през април 2023 г. Във вота за Европейски парламент, който се проведе в същия ден, партията получи 7,01% от подкрепата на избирателите.

„Поемам отговорност и подавам оставка“, каза Нинова във вторник и добави, че предстоят избори за всички структури на БСП, включително за председателското място.

Очакваше се за временен лидер на партията да бъде избран някой от заместниците на Нинова. Това се случи в събота на Националния съвет на БСП в София.

Зафиров, който досега беше зам.-председател на БСП, беше избран за временен председател със 104 гласа от членовете на съвета. Трима гласуваха с „въздържал се“ и нямаше гласове „против“. С това и оставката на Нинова окончателно беше приета.

В публикация във Фейсбук преди Националния съвет Нинова призова социалистите „да потиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос“.

Кой е Атанас Зафиров

Досега Зафиров беше зам.-председател на БСП. Той е роден през 1971 г. в Бургас. Има образование в сферата на националната сигурност, финансите, българския език и историята.

Зафиров е дългогодишен депутат от БСП. За пръв път става народен представител в 42-ото Народно събрание, което заседава от 2013 до 2014 г. Част е и от следващия парламент (2014-2017). От 2021 г. насам е депутат във всички парламенти.

Атанас Зафиров
Атанас Зафиров

Зафиров е бил и делегат в Парламентарната асамблея на НАТО.

На парламентарните избори на 9 юни Зафиров беше водач на листите на БСП във Велико Търново и Хасково.

Как се стигна дотук

Корнелия Нинова оглави БСП през 2016 г. Оттогава изборните резултати на партията се влошават с всеки следващ вот.

Ако на изборите за парламент през 2017 г. БСП имаше 955 490 гласа, на вота миналата седмица подкрепата за нея падна до 151 560 гласа.

В същото време под ръководството на Нинова много ключови членове на БСП влязоха в конфликт с нея, поради което бяха изключени от партията.

Това доведе до разцепление на лявото и появата на много нови формации - като „Левицата“ и „Солидарна България“.

Нинова подаде оставка и през 2019 г., но я оттегли. Отново подаде оставка след изборите през ноември 2021 г., когато БСП остана четвърта политическа сила. Социалистите обаче не я приеха и Нинова остана начело на БСП.

След изборите миналата неделя оставката ѝ беше поискана от младежката структура на БСП.

Какво предстои за БСП

Зафиров ще изпълнява функциите на председател на БСП временно, до преките избори за нов лидер, които ще се проведат през есента на тази година. Освен вота за временен председател, другата основна задача на Националния съвет в събота е да насрочи тези избори.

Пред журналисти в събота Александър Симов от БСП каза, че смени по върховете на партията със сигурност ще има. На въпроса има ли вероятност Нинова отново да се кандидатира за лидер на БСП, Симов отговори, че това е изцяло нейно решение.

Във вторник Нинова също не отговори категорично дали ще се кандидатира още веднъж за председателското място, но не отхвърли варианта да бъде преизбрана.

Критиците на Нинова в партията обаче виждат възможност за промяна в ръководството на БСП. В събота председателят на младежката структура на социалистите Габриел Вълков каза, цитиран от БТА, че „отсега нататък БСП ще поеме по един нов път“ и „ще отворим една нова страница за цялата партия и за лявото в България“.

В същия дух прозвуча изказването на вече бившия председател на софийската организация на БСП Иван Таков, който каза, че е време „да затворим една срамна страница в историята на партията“. Според него Нинова прави „отчаяни опити“ за „своето лично спасение“ и трябва да се мисли за „нови хора и нови идеи“.

В събота Националният съвет на БСП разпрати до медиите обръщение, в което пише, че партията е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви политически сили и граждани в България.

Какво означава това за управлението на страната

През седмицата Атанас Зафиров каза, че БСП би подкрепила експертно правителство с мандат на ГЕРБ, стига в него да няма политически лидери и лидерът на партията Бойко Борисов да не бъде премиер.

ГЕРБ спечели парламентарните избори и заедно с втората по гласове партия ДПС ще има общо 115 депутати. Нужни са им още поне шестима, за да могат да съставят правителство.

БСП ще има 19 народни представители.

Във вторник Нинова каза, че БСП няма да участва в обща коалиция с ГЕРБ и ДПС, но също застъпи позицията, че социалистите могат да подкрепят „надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство“.

След избирането си за временен председател в събота Зафиров обаче каза, че под неговото ръководство БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния комунистически режим между 1945 и 1989 г. Управлението на БКП е обявено за престъпен режим с решение на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG