Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отказа да спре встъпването на Васил Терзиев като кмет на София 


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Васил Терзиев най-вероятно ще встъпи в длъжност като кмет на столицата в понеделник, става ясно от съобщение на Административния съд в София-град (АССГ). В него се казва, че магистратите са отхвърлили искането на опонентката му Ваня Григорова за спиране на изпълнението на решението, с което Терзиев беше обявен за победител на балотажа.

Кандидатът на ПП-ДБ и “Спаси София” спечели с 4786 гласа пред издигнатата от широка лява коалиция Григорова. Окончателните резултати показаха, че 48,2% от софиянци са подкрепили Терзиев, 46,89% - Григорова, а 4,91 на сто от гласувалите са избрали опцията „Не подкрепям никого“.

Щабът на Григорова обяви, че ще оспорва изборите пред съда. Жалбата беше подадена в четвъртък. Очаква се тя да бъде разгледана следващата седмица.

Определението на АССГ, с което беше отхвърлено искането на Григорова встъпването на Терзиев да бъде отложено до решаването на делото, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). Тъй като той не заседава през уикенда обаче, най-вероятно новият кмет на София ще успее да се закълне в понеделник сутринта.

"Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани", коментира Терзиев.

По-рано тази седмица щабът на Григорова мотивира жалбата си със съмнения, че валидацията на машините за гласуване не е била завършена успешно преди вота, както и че при нанасянето на данните от секционните протоколи в сайта на ЦИК са извършени манипулации.

Екипът на лявата кандидатка обаче не представи реални доказателства за подозренията си, показа проверка на твърденията, направена от Свободна Европа.

Непосредствено преди първия тур на местните избори ЦИК отмени машинния вот след справка на ДАНС за машините за гласуване. Според документа зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина, за да го манипулира.

След първия тур Върховният административен съд (ВАС) постанови, че отмяната на машините е била незаконосъобразна и че на балотажа трябва да има и машинен вот. След това Министерството на електронното управление (МЕУ) повторно удостовери машините. Щабът на Григорова оспорва легитимността именно на тази процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG