Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев заговори за оставка на здравния министър Христо Хинков


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

Министър, който не може да осигури подкрепа за политиката, която провежда, трябва да подаде оставка, вместо да блокира държавата. Такава позиция изрази финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по адрес на здравния министър Христо Хинков в сряда.

Изказването на Василев идва на фона на сблъсъците между партиите от управляващата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ заради освобождаването на директора на „Пирогов“. Това се случи след решение на Хинков.

След него от ГЕРБ обявиха, че ще блокират работата на Народното събрание и няма да участват дори в обсъждането на бюджета докато управляващите не се договорят за механизъм, по който да се вземат решения и да се правят назначения в управата на държавни структури

„Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората , които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата“, каза Василев, който определи думите си като „лично мнение“.

Малко по-рано срещу решението на Хинков се изказаха и лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Самият Хинков в сряда защити решението си за уволнението на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Той добави, че болницата е натрупала загуби от 30 млн. лв. и че действията му са „спрямо установените закони в страната“.

През септември депутати от ПП-ДБ за пръв път повдигнаха въпроса за оставката на министър Хинков, след като тогава той изрази недоволство от решения, свързани с кабинета му в Министерството на здравеопазването.

След като кабинетът встъпи във власт през юни често се появяват въпроси за стабилността му. Последният голям трус сред партньорите беше предизвикан от местните избори. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска редовни срещи между министри и депутати и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма и заплаши с оттегляне на подкрепата към правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG