Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия потвърди, че е убила трима заложници на Хамас по погрешка


Израелски войници в Ивицата Газа.
Израелски войници в Ивицата Газа.

Трима израелски заложници са били убити по погрешка от израелската армия в Газа по време на инцидент, който е обект на разследване. Това потвърди в петък говорителят ѝ Даниел Хагари, цитиран от Франс прес.

По думите му по време на сражения в Шуджая израелските военни погрешно са определили трима заложници на Хамас като заплаха и са открили огън в тяхна посока.

Израел обяви война на палестинската ислямистка групировка, след като тя извърши масирано нападение на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 израелци, а други 240 бяха взети за заложници. Хамас е определяна като терористична групировка от ЕС, САЩ, Израел и други страни.

Сред тримата убити от израелските войници са Йотам Хаим и Самер ат Талалка, отвлечени от кибуца Нир Ам по време на атаката на 7 октомври. Семейството на третия убит заложник не желае самоличността му да бъде разкривана. Телата на убитите вече са транспортирани в Израел.

Говорителят на израелската армия уточни, че тримата са загинали "в активна бойна зона", в която нейните войници са водили "непрекъсната битка в продължение на няколко дни". Хагари декларира, че ще има "пълна прозрачност" при разследването на инцидента.

"Непоносима трагедия"

Няколко часа по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху определи случая като "непоносима трагедия", добавяйки в социалните мрежи, че "цялата Държава Израел е в траур тази вечер".

"Дори в тази трудна вечер ние ще се погрижим за раните си, ще си извлечем поуките и ще продължим да полагаме максимални усилия, за да върнем всички наши заложници у дома безопасно", написа още Нетаняху.

Оператор на "Ал Джазира" е убит в Газа

Междувременно Франс прес съобщи, че оператор на "Ал Джазира" е бил убит при израелски удар в Ивицата Газа в петък, а негов колега е бил ранен.

"С голяма болка в сърцата споделяме ужасната новина за смъртта на нашия всеотдаен оператор от "Ал Джазира" Самер Абу Дака", написа всоциалната мрежа Екс Мохамед Моауад, редактор в телевизионния канал.

По-рано "Ал Джазира" съобщи, че ръководителят на нейното бюро в Газа Уаел Дахдух и Абу Дака са били ранени в училище в южната част на анклава при "предполагаема атака с израелски дрон".

Засега израелската армия не е отговорила на запитванията на Франс прес за коментар по повод тези твърдения.

Тази информация идва на фона на разкритията, че при обстрел от израелски танк в Ливан е бил убит журналист на Ройтерс, а шестима други репортери - ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG