Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест за Сергей Шойгу и Валерий Герасимов


Валерий Герасимов, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимката е архивна. Тримата имат издадени заповеди за арест от Международния наказателен съд заради действията им във войната в Украйна.
Валерий Герасимов, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимката е архивна. Тримата имат издадени заповеди за арест от Международния наказателен съд заради действията им във войната в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на бившия военен министър на Русия Сергей Шойгу и началника на Генерлния щаб на страната Валерий Герасимов. Те са обвинени в извършване на предполагаеми военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна. Това става ясно от публикация на сайта на институцията.

Новината идва, след като през март 2023 г. МНС издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинение във военно престъпление, свързано с депортация на деца и други представители на местното население от Украйна в Русия. Тогава беше издадена и заповед за ареста на Мария Лвова-Белова, руска служителка по правата на децата, за която се твърди, че е ръководила извеждането на украински деца в Русия.

В изявление на съда от вторник се казва, че заповедите за арест са били издадени заради обосновано предположение, че Шойгу и Герасимов са отговорни за „ракетни удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура“ между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г.

Шойгу и Герасимов са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, защото са ръководили нападения срещу цивилни и цивилни обекти в Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на МНС и отказва да предаде на съда лицата, за които има издадени заповеди за арест. Москва многократно е определяла енергийната инфраструктура на Украйна като легитимна цел.

В края на 2022 г. руската армия нанесе стотици удари по енергийната инфраструктура на Украйна и извади от строя близо 1/3 от всички нейни производствени мощности и преносна мрежа. В продължение на месеци тези атаки бяха намалени, но през 2024 г. украинската енергийна инфраструктура отново стана ключова цел на руските атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG