Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аполена Ричликова, която обръща внимание на "тези, които са склонни да бъдат невидими"


Аполена Ричликова отговаря на въпроси за филма си "Границите на Европа" по време на фестивала "София ДокуМентал", 2 октомври 2024 г.
Аполена Ричликова отговаря на въпроси за филма си "Границите на Европа" по време на фестивала "София ДокуМентал", 2 октомври 2024 г.

Тя е журналист, писател, режисьор. Описва себе си като феминистка. Занимава се основно със социални теми. Тя е Аполена Ричликова и в сряда представи пред българската публика филма си "Границите на Европа". Той показва със скрита камера условията, при които работят мигранти в няколко западни страни.

Много икономически мигранти в Западна Европа са съгласни да работят при лоши условия на труд и ниско заплащане, за да останат в чужбина. Нуждата от работа обикновено ги задължава да приемат това мълчаливо и така експлоатацията им остава скрита от обществото.

Затова чешката режисьорка Аполена Ричликова решава да използва скрита камера, за да извади на показ конкретни примери за тази социална несправедливост. Помага ѝ журналистката Саша Ухлова, която се съгласява да работи различни неща в три западноевропейски държави, представяйки се за имигрантка.

Това е темата на документалния филм "Границите на Европа", представен от Ричликова в сряда на фестивала "София ДокуМента". Заснемането му отнема повече от две години. През това време Ухлова бере аспержи в Германия, чисти хотелски стаи в Ирландия и се грижи за възрастни хора във Франция.

"Историята на Саша, разказана в нашия филм "Границите на Европа", предлага множество гледни точки. Там е перспективата на нейната журналистическа работа и професионална отдаденост, която изисква лична жертва. Саша трябваше да остави не само четирите си деца и приятели у дома, но и тежко болния си баща", разказва Ричликова.

Друга гледна точка показва социалните неравенства в днешна Европа, най-вече "болезненото несъответствие между Изтока и Запада". Според чешката режисьорка работниците мигранти са в най-уязвимата позиция. От една страна западните общества разчитат на техния евтин труд, а от друга - те най-често се оказват мишена на "омразни политически кампании".

"Посветихме повече от две години на заснемането на опита на тази решаваща демография: на тези, които са склонни да бъдат невидими, въпреки факта, че ежедневно се наслаждаваме на плодовете на техния труд. [...] Границите на Европа са огледало, отразяващо света, в който живеем дори въпреки че имаме навика да си затваряме очите за това, което се случва в него."

Плакатът на филма "Границите на Европа".
Плакатът на филма "Границите на Европа".

Преди 7 години Ричликова и Ухлова работят заедно по първата част на този проект. Тя е озаглавена "Границите в работна среда" и показва условията на труд, при които работят част от хората в родната им Чехия.

"Пробвахме заснемане на територията на Чехия със скрита камера и след няколко месеца пуснахме записите. Тогава един човек дойде и ни каза, че трябва да направим продължение, но извън границите на Чехия", разказва режисьорката пред БНР.

Аполена Ричликова е на 35 години и е родена в Бърно. Между 2013 г. и 2023 г. тя първо е сътрудник, а след това и редактор в новинарското издание A2larm. В момента тя пише като колумнист на свободна практика, а от май тази година управлява заедно с Якуб Зеленка журналистическата платформа Pagenotfound.cz.

Завършила е катедрата по документално кино във Факултета за филми и телевизия на Академията за сценични изкуства в Прага (FAMU), където в момента преподава. Ричликова е носител на много награди за журналистическата си работа и е първата чехкиня, номинирана за престижната Европейска журналистическа награда в категорията за журналистика на общественото мнение.

Филмът ѝ "Границите на работата" спечели наградата за най-добър чешки документален филм и наградата на публиката на Международния фестивал на документалния филм в Йиглава през 2017 г. Филмът спечели и наградата на чешките филмови критици Mimo kino. Ричликова е и съавторка на няколко книги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG