Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България се бори с десетки пожари. ГЕРБ, Пеевски и ИТН "отстрелват" кадри на ПП-ДБ


Жители на варненска област се борят с един от пожарите в района.
Жители на варненска област се борят с един от пожарите в района.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пожарите
  • БНБ
  • Вторият мандат

Във вторник в България е имало 60 пожара. Един от най-големите е в област Стара Загора, където беше обявено частично бедствено положение. Периметърът на пожара там е около 12 км. България потърси помощ от структури на ЕС и сега очаква два хеликоптера от Чехия. От Румъния се очаква потвърждение за изпращането на две машини за гасене на пламъците от въздух.

Андрей Гюров, БНБ

БНБ реши, че има основания да отстрани своя подуправител Андрей Гюров. В края на юни антикорупционната комисия (КПК) установи, че той е заемал поста, докато е бил в управителните органи на две сдружения. Това означава, че Гюров се е намирал в условията на несъвместимост с поста си в БНБ. Откритието на КПК дойде година след като Гюров зае поста си. След решението от вторник той не е точно уволнен, а спира да изпълнява правомощията на подуправител, в чийто ресор е валутният борд. Той ще бъде уволнен, ако съдът вземе окончателно отрицателно решение по темата. Според ПП-ДБ тече политически отстрел на представителите на тяхната коалиция.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вторият мандат

ПП-ДБ засега не среща подкрепа за идеята си първо да се извършат реформи, а чак след това коалицията да прецени дали изобщо има реформаторски настроени политици, с които да направи кабинет. В понеделник коалицията предложи на президента да забави връчването на мандата с тази цел. Като първа стъпка ПП-ДБ предложиха на другите партии да подпишат декларация за намеренията да се гласуват конкретни антикорупционни мерки. Ето резултата: ДПС-Пеевски е против. ДПС-Доган повтори, че ще говори с всяка партия, освен с „Възраждане“. ГЕРБ казаха, че по-добре нови избори. БСП поиска първо да види декларацията и пакета от закони. „Възраждане“ постави ултиматум, като поиска в замяна ред антиевропейски изисквания. ИТН казаха, че идеята противоречи на Конституцията.

София

Три партии в Столичния общински съвет бързо смениха ръководствата на 6 общински дружества, които управляват общо 3 млрд. лв. годишно. Тези дружества пряко засягат жителите на София, защото се занимават с градския транспорт, метрото, парното, паркирането. Партиите са ГЕРБ, БСП и ИТН. Те отказаха на кмета Терзиев да приемат нов регламент за избиране на ръководства на дружествата и поискаха да останат старите непрозрачни правила на ГЕРБ. Видка Атанасова видя какви са назначенията във всяко дружество и разказва подробно.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Разколът в ДПС

Твърдението, че ДПС е гарант за етническия мир, е изветрял мит. Но някои хора все още го експлоатират, а останалите партии са се оттеглили от работата с българските турци, помаци и мюсюлмани. Това казва Мустафа Емин в Студио България с Генка Шикерова. Емин е член на Националния съвет на "Да, България".

За още интервюта с интересни личности се абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Вашингтон. Брюксел

Джей Ди Ванс беше избран от Доналд Тръмп за кандидат за вицепрезидентския пост в САЩ. Павела Костова научи повече за него и установи, че той много пъти си е сменял позицията по важни въпроси. Вижте историята.

Европейският парламент преизбра Роберта Мецола за свой председател за следващите 2 години. Тя заема поста от януари 2022 г.

Еврокомисарите ще бойкотират Унгария и няма да ходят в страната за неформални срещи, свързани с унгарското ротационно председателство на ЕС. Причина за това решение са изненадващите срещи на премиера Виктор Орбан с лидерите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин.

Фронтът

Украйна си върна няколко позиции близо Донецк, но руските войски продължават да напредват към град Торецк, който се смята за възлов. По-рано пламна завод в руската Курска област, която граничи с Украйна. Пожарът е обхванал площ от около 400 кв. м. Руските местни власти казаха, че това е извършено от украински дрон.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Честит рожден ден на комедийния актьор Уил Феръл. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В историята на САЩ има четирима убити президенти, а срещу много други е имало неуспешни покушения. Спомняме си за тези случаи дни след атентата срещу Доналд Тръмп, кандидат за президент, издигнат от Републиканската партия. Вижте старите снимки.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG