Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНБ гласува "за" отстраняването на Андрей Гюров от поста на подуправител


Андрей Гюров
Андрей Гюров

Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) гласува за отстраняването на Андрей Гюров от поста му на подуправител във вторник. Крайното решение обаче трябва да се вземе от депутатите и от съда, написа на сайта си БНБ.

Новината идва, след като в края на юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост на Гюров с позицията му на подуправител на БНБ. Причината е, че той не е излязъл (веднага след избирането си за позицията) от съдружие в дружество с ограничена отговорност и не е поискал от БНБ разрешение да членува в ръководството на две сдружения. Гюров е бивш депутат от "Продължаваме промяната".

Късно във вторник, след заседание продължило няколко часа, всички шестима членове на УС на БНБ гласуваха за отстраняването на Гюров заради несъвместимост. Вследствие на това решение Гюров трябва да спре да изпълнява длъжността си до окончателното приключване на казуса.

БНБ пише, че ако той реши да обжалва решението, Върховния административен съд (ВАС) трябва да се произнесе в рамките на 14 дни. От тук следват две възможности:

  • Ако съдът отмени решението на УС на БНБ, Гюров ще продължи да изпълнява длъжността си
  • Ако съдът потвърди решението, то ще бъде внесено в Народното събрание, където ще трябва да бъде гласувано окончателно от депутатите.

След като в края на юни КПК съобщи за установена несъвместимост, Гюров каза, че това е незаконно. Въпреки това той излезе в неплатен отпуск и подаде жалба в Административен съд - София град.

Във вторник той съобщи, че жалбата е била приета за допустима и че делото ще се гледа през септември. Това обаче не отменя процедурата, стартирана от БНБ.

Гюров и Петър Чобанов от ДПС бяха избрани за подуправители на БНБ от предишното Народно събрание. Това се случи на 26 юли 2023 г. За двамата кандидати гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, а изборът им премина без дебати в пленарната зала.

Гюров и Чобанов бяха номинирани за подуправители на БНБ от преизбрания малко преди това управител на банката Димитър Радев. Той от своя страна беше издигнат от ГЕРБ и подкрепен за позицията от ПП-ДБ и ДПС.

Според промените в Конституцията от 2023 г. хората, които заемат позицията на подуправител на БНБ, са сред малкия кръг хора, от които президентът може да избира служебен премиер, в случай че това се наложи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG