Връзки за достъпност

Извънредни новини

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха агенция "Галъп" на Борислав Цеков


Борислав Цеков (вдясно) получава плакет от Комисията за защита от дискриминация.
Борислав Цеков (вдясно) получава плакет от Комисията за защита от дискриминация.

Учредителите и досегашни акционери в социологическата агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ Андрей Райчев и Кънчо Стойчев са продали акциите си от дружеството на доц. д-р Борислав Цеков. Това съобщи агенцията в съобщение до медиите.

„Галъп интернешънъл Болкан“ е една от най-големите социологически агенции в България. От години тя извършва проучвания, свързани с електоралните и обществените нагласи, както и консултиране на различни политики.

В прессъобщението се казва, че дружеството, на което са прехвърлени акциите, е „Пакстън рисърч“, което е специално учредено за извършването на сделката.

„Собственици на „Пакстън Рисърч“ са консервативният тинк-танк Изследователски център за нова Европа, ръководен от доц. Цеков, и сдружение „Републикански център“ с председател д-р Петър Кичашки. В борда на „Пакстън Рисърч“ участват адвокат Андриан Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън (председател на ЦИК от 2014 до 2019 г.). Финансирането на сделката се осигурява от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки“, се казва още в съобщението.

Новият собственик Цеков казва, че в агенцията предстои преструктуриране, а нейната дейност ще прерасне в изследователски център с три направления. Първото е социологическо, което ще продължи да работи под ръководството на Първан Симеонов.

Второто е изследователско с фокус конституционно право, политически науки и администрация, което ще бъде оглавено от проф. Георги Близнашки.

Третото ще се фокусира върху „мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България“ и ще бъде формирано „съвместно с американски партньори“, Пишат от „Галъп“.

Борислав Цеков е доктор по конституционно право. Той е бивш депутат от партията на Симеон Сакскобугготски НДСВ. После е част от отцепилата се от НСДВ партия "Новото време". През 2011 г. е част от екипа, който застава зад кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Той е основател и председател на Института за модерна политика (ИМП), за известно време беше в правния екип на президента Румен Радев в първия му мандат.

Цеков е известен с критичните коментари срещу правозащитни организации.

Петър Кичашки е доктор по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, назначен от президента, и изпълнителен директор на ИМП.

Георги Близнашки е професор по конституционно право. Той е бивш ръководител на организацията на БСП в София и бивш член на Националния съвет на партията, както и бивш депутат през 90-те. През 2014 г. Росен Плевнелиев го назначи за служебен премиер.

Част от ИМП са още Андриян Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън.

Социологическите агенции и изследванията, които провеждат, често имат сериозно влияние върху публичните дебати в обществата. В България дейността на социологическите агенции се свързва най-вече със сондажите на електоралните нагласи преди избори.

В последните години редица водещи политици многократно атакуваха социологическите агенции заради разминавания между техните прогнози и резултатите на различни избори. Към тях понякога се появяваха и обвинения за това, че извършват политически поръчки, а за много от по-малките агенции има съмнения, че се използват от отделни партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG