Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пръв след Студената война. Русия започна съдебен процес срещу журналист от САЩ, обвинен в шпионаж


Американският журналист Еван Гершкович в съда в Екатерининбург, 26 юни 2024 г.
Американският журналист Еван Гершкович в съда в Екатерининбург, 26 юни 2024 г.

В сряда започна съдебният процес срещу американския журналист от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович, който е задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

Новината идва повече от година след като на 29 март 2023 г. Гершкович беше арестуван в Екатерининбург по време на репортерска командировка. Русия го обвини в опит за събиране на секретна военна информация. Заради това Гершкович може да получи до 20 години затвор.

Гершкович, Уолстрийт Джърнъл и правителството на САЩ отхвърлят обвиненията като политически мотивирани.

Процесът срещу журналиста ще се провежда при закрити врата. При първото заседание в сряда Гершкович се появи с бръсната глава в стъклена ложа в съдебната зала. Медии, родни и близки на Гершкович, както и служители на посолството на САЩ в Русия не се допускат да присъстват на процеса.

Гершкович е роден в САЩ, в семейство на имигранти от бившия Съветски съюз. Той е първият американски журналист, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от времето на Студената война насам.

Ако бъде признат за виновен, Гершкович рискува да получи до 20 години лишаване от свобода, което е почти сигурно.

Руските власти не са предоставили никакви доказателства в подкрепа на обвиненията в шпионаж срещу журналиста. Уолстрийт Джърнъл и американското правителство казват, че Гершкович просто е изпълнявал задълженията си на акредитиран репортер, когато е бил арестуван през март 2023 г.

Откакто е задържан, Гершкович се намира в московския затвор Лефортово. Всички негови молби за освобождаване са отхвърлени.

Издателят на Уолстрийт Джърнъл Алмар Латур и главната редакторка Ема Тъкър казаха в общо изявление, че Гершкович е изправен пред „неоснователно обвинение“ и „фиктивен съдебен процес“. Следващото изслушване на журналиста е насрочено за 13 август.

Гершкович и друг американец, бившият морски пехотинец Пол Уилън, който излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж, са определени от правителството на САЩ като „неправомерно задържани“. Този статут позволява на американската администрация да отдели повече ресурси за освобождаването на затворниците.

Гершкович е един от двамата американски журналисти, които към момента са задържани от руските власти. Журналистката с двойно американско и руско гражданство Алсу Курмашева е в руския следствен арест от 18 октомври 2023 г. насам.

Курмашева, която работи за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент по силата на наказателен руски закон, насочен срещу опозиционни журналисти и активисти на гражданското общество.

Курмашева е обвинена и в разпространяване на лъжи за руската армия. Ако бъде осъдена, може да получи присъда до 10 години затвор.

RFE/RL и американското правителство твърдят, че обвиненията срещу журналистката представляват репресия заради работата ѝ.

За разлика от Гершкович и Уилан обаче, Курмашева не е обявена за „неправомерно задържана“.

В началото на май американският президент Джо Байдън призова за освобождаването на всички лишени от свобода журналисти, включително Гершкович и Курмашева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG