Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Иран за кибератаки срещу кампаниите на Тръмп и Харис. Техеран отрече


Мъж минава покрай пропаганден плакат в иранската столица Техеран (илюстративна снимка).
Мъж минава покрай пропаганден плакат в иранската столица Техеран (илюстративна снимка).

Представители на разузнаването на САЩ изнесоха данни, според които Иран е отговорен за хакването на президентската кампания на номинирания от републиканците Доналд Тръмп. Според службите във Вашингтон това е част от по-мащабен план на Техеран за намеса в насрочените през ноември президентски избори.

Американското разузнаване твърди, че е засякло и опит на Иран да получи достъп до кампанията и на Камала Харис, вицепрезидентът на държавния глава Джо Байдън, която зае неговото място като кандидат на демократите.

Иранската мисия в ООН отхвърли обвиненията като "необосновани и лишени от всякакво основание". Оттам добавиха, че Техеран няма нито мотив, нито намерение да се намесва в американските избори.

Това става в разгара на предизборните кампании в САЩ и на фона на ескалиралото напрежение в Близкия изток. Американският държавен секретар Антъни Блинкен в момента е на поредна обиколка в региона в опит за постигане на примирие между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа.

"Наблюдавахме все по-агресивна иранска дейност по време на този изборен цикъл, включваща по-специално операции за оказване на влияние, насочени към американската общественост, и кибернетични операции, насочени към президентските кампании", се казва в съвместно изявление на ФБР, Службата на директора на националното разузнаване и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност.

В него се посочва още, че иранските хакери са "потърсили достъп до лица с пряк достъп до президентските кампании на двете политически партии".

"Ако правителството на САЩ наистина вярва в основателността на твърденията си, то трябва да ни предостави съответните доказателства (ако има такива), на които ние ще отговорим по надлежния ред", реагира на свой ред постоянното представителство на Иран към ООН.

Миналата седмица иранската мисия в Ню Йорк отхвърли доклад, публикуван от американски вестник, в който се твърди, че има достъп до документи за ролята на Иран в хакването на кампанията на Тръмп, припомня БТА.

Затвор за песен. Иранка беше арестувана, след като изпя на улицата хит на Ейми Уайнхаус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG