Връзки за достъпност

Извънредни новини

40% от българите искат ротация. ГЕРБ и ПП запазват резултатите си от последните избори


Мария Габриел и Николай Денков
Мария Габриел и Николай Денков

Близо 40% от българите смятат, че ротацията е правилно решение за изпълнителната власт в момента. Това показват данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч", публикувано в сряда.

Новината идва след като премиерът Николай Денков подаде оставка, която беше приета от парламента. Това се случи, тъй като през лятото на 2023 г. управляващите партньори - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се договориха да съставят временно правителство на ротационен принцип, като след изтичането на деветия месец Денков да бъде сменен от Мария Габриел (ГЕРБ) на премиерския пост.

През последните седмици се появиха съмнения дали ротацията ще се осъществи, тъй като възникнаха спорове между двете коалиции, свързани с избирането на нови членове на регулаторните органи и с това кой да заеме позицията на външен министър.

Според проучването на агенцията 27% от запитаните, основно избиратели на БСП, „Възраждане“ и ДПС, виждат по-добър изход в избори „2 в 1" заедно с европейските през лятото.

Според изследването дейността на кабинета се ползва с одобрение от 21,1% – колкото е била и подкрепата му преди девет месеца. Неодобрението е нарастнало от 37% до 52,9% към момента. Денков е с одобрение от 23,6% и неодобрение 42,4%. Габриел е с позитивен рейтинг от 34,7% срещу 25,2% отрицателни оценки.

Очакванията за дейността на кабинета „Габриел“ са преобладаващо неутрални, като 20% смятат, че правителството ще работи по-добре срещу 15% - че ще работи по-зле.

Отношението към парламента в изследването е 7% одобрение и 62% неодобрение.

Президентът Румен Радев запазва равнището си на доверие от края на 2023 г.– 39% одобрение срещу 38% неодобрение и 23% неутрално отношение, според изследването.

Ако има избори

При потенциален парламентарен вот:

  • На първо място би била ГЕРБ с 23,7%. Лидерът на партията Бойко Борисов също е най-одобряваният партиен лидер с 21,6% доверие и 51% недоверие;
  • На второ място би била ПП-ДБ с 19,2%. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев има 13,8% доверие срещу 61,1% недоверие, а Кирил Петков – 13,1% доверие срещу 64,3% недоверие. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов е с 15,2% доверие срещу 49,7% недоверие.
  • На трето място би била „Възраждане“ (12,8%), а персоналното доверие в лидера ѝ Костадин Костадинов е 15% одобрение срещу 57,2% неодобрение.
  • Подкрепата за ДПС според проучването е 9,7%, а новите ѝ съпредседатели получават съответно 8,7% доверие и 48,1% недоверие за Джевдет Чакъров и 5% доверие и 74,4% недоверие за Делян Пеевски.
  • БСП е с подкрепа от 9,6%, а лидерът Корнелия Нинова – 12,2% одобрение срещу 56,1% неодобрение.
  • „Има такъв народ“ (ИТН) отново би влязла в парламента с 5,1%.

Alfa research, survey, March 2024, Bulgaria, politics
Alfa research, survey, March 2024, Bulgaria, politics

В областта на правосъдието изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов получава приблизително същата подкрепа като предшествениците си - 5% положителна, 52% отрицателна.

Мнозинството от запитаните - 70%, смятат, че в скорошните разкрития за мрежи от зависимости в съдебната система са замесени и политици.

Проучването на „Алфа рисърч“ разглежда и обществените нагласи по някои геополитически теми. Според данните доминира мнението, че за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е отговорен режимът в Кремъл. Близо 2/3 от участниците споделят, че са обсъждали войната в Украйна с близките си през последните няколко седмици.

Проучването е проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. и е реализирано със средства на „Алфа Рисърч“. Попитани са 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Алексей Навални почина на 16 февруари след няколко години, прекарани в руски затвори.

Той беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG