Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процесът за непредумишлено убийство срещу Алек Болдуин приключи окончателно


Алек Болдуин се разплаква на 12 юли, когато чува решението на съдията да прекрати второто дело срещу него.
Алек Болдуин се разплаква на 12 юли, когато чува решението на съдията да прекрати второто дело срещу него.

Процесът за непредумишлено убийство срещу американския актьор Алек Болдуин заради фаталната стрелба на снимачната площадка на филма „Ръжда“ (Rust) беше окончателно прекратен заради липсващи доказателства.

Болдуин избухна в сълзи в петък, когато съдията в Санта Фе, Ню Мексико отхвърли делото, съобщава Би Би Си. Процесът се води за втори път и се проваля отново – на третия ден след началото. Това означава, че той няма да бъде съден отново.

Съдът се намира само на няколко километра от мястото, където през 2021 г. операторката Халина Хътчинс беше застреляна с револвер, който г-н Болдуин използвал по време на репетиции. Хътчинс почина на снимачната площадка.

Болдуин прегръща жена си Хилария и други свои близки след завършека на делото.
Болдуин прегръща жена си Хилария и други свои близки след завършека на делото.

Адвокатите на Болдуин твърдят, че полицията и прокуратурата са скрили доказателства - партида куршуми - които биха могли да бъдат свързани със стрелбата.

Ключов аспект на делото е как бойни патрони са се озовали на снимачната площадка, а адвокатите на актьора поставиха под въпрос разследването и грешките, допуснати от властите, които са обработвали мястото на инцидента.

Тяхното искане за прекратяване на делото предизвика забележителна поредица от събития, припомня Би Би Си. Един от двамата специални прокурори, водещи делото, подаде оставка, а съдия Мери Марлоу Сомър отложи заседанието на журито, за да изслуша множество свидетели.

Адвокатът на г-н Болдуин заяви, че куршумите биха могли да бъдат свързани със смъртта на г-жа Хътчинс, но са заведени по друго дело с друг номер.

Прокурорите твърдяха, че боеприпасите не са свързани със случая и не съвпадат с куршумите, намерени в комплекта от „Ръжда“.

Съдията обаче постанови, че независимо от това те е трябвало да бъдат предоставени на екипа на защитата на г-н Болдуин.

"Умишленото укриване на тази информация от страна на държавата е било умишлено и преднамерено", каза тя от съдебната скамейка. "Съдът няма начин да поправи тази грешка."

Прокурорите няма да могат да повдигнат отново обвинение срещу Болдуин, тъй като съдията не е постановила съдебен процес, а направо е прекратила делото за предубеждение.

На 21 октомври 2021 г., при заснемането на уестърна в югозападния американски щат Ню Мексико, Болдуин насочва оръжие, за което се предполага, че е заредено с халосни патрони. След като натиска спусъка обаче той убива операторката и ранява режисьора Джоел Соуза.

Оръжейникът на филма - Хана Гутиерес-Рийд, също е обвинена в непредумишлено убийство. При първоначалното разследване полицията стига до заключението, че именно тя е поставила боеприпаса в оръжието, използвано от Болдуин, вместо халосен патрон.

От самото начало актьорът твърди, че е невинен и че е бил убеден, че оръжието му е безобидно, и също така отрича да е натиснал спусъка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG