Връзки за достъпност

Извънредни новини

Актрисата Сигорни Уийвър, която не се отказа, когато ѝ казваха, че не може


Сигорни Уийвър
Сигорни Уийвър

Тя става звезда още с първата си голяма филмова роля - Елън Рипли в "Пришълецът". Оттогава успехът винаги е с нея. Сигорни Уийвър, която на 8 октомври навърши 75 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

По време на обучението си актрисата Сигорни Уийвър не само че не получава нужната емоционална подкрепа, но и става обект на нападки от страна на преподавателите си.

Това се отразява тежко на самочувствието ѝ, но не я спира да опитва и късметът ѝ се усмихва още в самото начало. Днес Уийвър, която във вторник навърши 75 години, вече е сред най-разпознаваемите лица на американското кино и няма съмнение на какво е способна.

Сюзан Александра Уийвър е родена през 1949 г. в Ню Йорк. Баща ѝ Силвестър Уийвър е ръководител на медийната компания Ен Би Си, а майка ѝ Елизабет Инглис е актриса.

Когато е на 13, Уийвър решава, че малкото име, с което обикновено се представя - Сю, не подхожда на високия ѝ ръст. Затова започва да си търси ново първо име и се спира на Сигорни - героиня от романа "Великият Гетсби".

Британският актьор Клайв Оуен, американската актриса Сигорни Уийвър, британският певец Джо Кокър и американският актьор Ал Пачино позират със своите награди по време на 48-ата церемония по награждаването на Златната камера в Берлин, Германия, 02 февруари 2013 г.
Британският актьор Клайв Оуен, американската актриса Сигорни Уийвър, британският певец Джо Кокър и американският актьор Ал Пачино позират със своите награди по време на 48-ата церемония по награждаването на Златната камера в Берлин, Германия, 02 февруари 2013 г.

Уийвър завършва школата за драматично изкуство към престижния Йейлски университет, където обаче казва, че не се е е чувствала приета, а преподавателите са били заядливи.

"Когато ти казват, че не можеш да правиш това, с което искаш да се занимаваш, е като да те пронижат с меч, не мисля, че някое училище трябва да казва това на учениците. Обучавайте ги и ги оставяйте да се ориентират в света", казва Уийвър пред изданието Ел.

"Аз винаги съм имала много повече късмет в света, отколкото в училището по драма", добавя тя.

В началото на кариерата си тя участва предимно в театрални постановки. За пръв път се появява на екрана с шестсекундна роля във филма на Уди Алън „Ани Хол“ (1977).

Само две години по-късно вече е в главната роля на филма, който ще я направи суперзвезда - "Пришълецът". Научнофантастичният хорър е смятан от Американския филмов институт за един от най-добрите американски трилъри и се отличава от традиционните по това време филми в жанра със силната водеща женска роля.

"Беше мрачен, уникален, много оригинален, много физически завладяващ", казва Уийвър за филма.

По-късно Уийвър участва и в продълженията на филма, но с годините добавя към портфолиото си много други заглавия и жанрове. През 80-те и 90-те години участва във филми като „Очевидец“, „Годината на опасния живот“, „Горили в мъглата“, и „Имитаторът“. По-късно играе още в "Аватар", "Търсенето на Дори", "Ловци на духове".

Уийвър (в средата) в сцена от филма "Аватар"
Уийвър (в средата) в сцена от филма "Аватар"

Уийвър три пъти е била номинирана за "Оскар" и е носителка на редица отличия, включително "Златен глобус", БАФТА, "Грами" и една награда на Академията за научнофантастични филми и филми на ужасите.

През август 2024 г. Уийвър получи и "Златен лъв" за цялостно творчество на филмовия фестивал във Венеция.

Уийвър често заема позиции и призовава за действия по отношение на климатичните промени и опасностите за околната среда.

Форум

XS
SM
MD
LG