Връзки за достъпност

Извънредни новини

Активисти поискаха Румен Радев да наложи вето на анти-ЛГБТ закона


Кадър от протеста срещу анти-ЛГБТ закона
Кадър от протеста срещу анти-ЛГБТ закона

Неправителствени организации и граждански активисти внесоха подписка в президентството с искане Румен Радев да наложи вето върху закона за забрана за обсъждане на ЛГБТ теми в училище. Това съобщи адвокат Деница Любенова от правозащитната организация "Действие" в своя Фейсбук профил в понеделник.

Новината идва, след като миналата седмица парламентът прие поправката в закона с голямо мнозинство. При него става въпрос за т. нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация сред деца". Последната стъпка преди законът да бъде приет, е издаването на указ за обнародването му от президента.

В понеделник двете неправителствени организации "Действие" и "Будителките" поискаха от президента Радев да спре приемането на закона. Искането им е подкрепено от 76 неправителствени организации, а подписката - от 7038 души.

На 7 август парламентът прие да се забрани така нареченото "пропагандиране" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище.

Това стана с поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, внесена от "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички 16 независими депутати.

Законът беше приет на първо и на второ четене в един и същи ден, след като седмица преди това промените бяха подкрепени и в Комисията по образование и наука.

Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

С новите текстове в закона се забраняват налагането на идеологически и/или религиозни доктрини в училище, осъществяването на политическа и партийна дейност, "подстрекаване" към нетрадиционна сексуална ориентация и/или полова идентичност, различна от биологичната.

Решението на парламента предизвика протести в София и Варна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG