Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ахмед Доган вече не е в ръководството на ТЕЦ "Варна"


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Архивна снимка от 2013 г.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Архивна снимка от 2013 г.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е отстранен от ръководството на ТЕЦ „Варна“, съобщи „Капитал“ в понеделник.

Новината идва няколко дни след като собствеността на централата също беше сменена и делът на Доган в нея падна до нула. Успоредно с това почетният лидер на ДПС по документи загуби контрола и върху резиденциите си в Росенец и Бояна.

Това се случва на фона на разрив в ДПС между Доган и един от съпредседателите на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Политическата борба между двамата през последните седмици се пренесе и на терена на бизнеса. С отнемането на ТЕЦ „Варна“ Пеевски вероятно лишава Доган от активи за десетки милиони, пише още „Капитал“.

Премахването на Доган от собствеността и ръководството на теца се развива много бързо. В Търговския регистър не се виждат опити то да бъде оспорено.

Човекът, който заменя Доган на позициите му, е Данаил Папазов. Той е бивш транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски през 2013 и 2014 г. Това е правителство на ДПС и БСП, а Папазов се смята за близък до Доган.

През 2017 г. ТЕЦ „Варна“ беше продадена на малката фирма „Сигда“ ООД - собственост на Папазов и негови роднини. Няколко месеца по-късно Папазов стана и съдружник на Доган.

Малко след като централата беше придобита от почетния лидер на ДПС, тя започна да получава милиони левове от държавата, за да служи за „студен резерв“ на енергетиката. По-късно тецът се оказа задлъжнял към държавата.

В края на 2021 г. сметките на ТЕЦ „Варна“ бяха запорирани. Държавната компания „Булгаргаз“ спря подаването на газ към централата. Миналата година тецът беше осъден да плати 35,5 млн. лева на „Булгаргаз“.

„Сигда“ беше едноличен акционер на ТЕЦ „Варна“ до края на 2023 г. Във фирмата Доган държеше 70%, а децата на Папазов - 30%. През декември акциите на дружеството бяха прехвърлени на нова компания - „Сигда инвестмънт“, където Доган и Папазов имаха по 50% дял. Само месец по-късно обаче акциите на теца се върнаха на „Сигда“, която вече беше собственост само на Папазов.

В началото на август беше задействано и прехвърляне на един от имотите на Доган - лятната му резиденция в Росенец, наричана „сарай“. Той е в активите на дружество, което се свързва с дъщерна фирма на ТЕЦ „Варна“. Другият „сарай“ на Доган в Бояна, също е притежание на дъщерно дружество на централата.

По-рано през месеца антикорупционната комисия каза, че дружества, свързани с голям заем от Българската банка за развитие (ББР), са участвали в обезпечаването на кредит на ТЕЦ „Варна“.

Става дума за заем от ББР на стойност близо 150 млн. лева. Той е отпуснат през 2019 г. и е загуба за банката. За него се разбра още през 2021 г., когато проверка показа, че ББР финансира близки до властите фирми, вместо представители на малкия и средния бизнес, каквото е предназначението ѝ.

Конкретният заем е отпуснат на дружества на Румен Гайтански - Вълка, известен с близките си отношения с Доган. Гайтански е спрял да връща заема. Преди дни прокуратурата и антикорупционната комисия предприеха мерки срещу него. Той се предаде на властите и беше арестуван за постоянно. Адвокатът му каза, че чрез това задържане Пеевски атакува Доган.

По същото дело като Гайтански е разследван и бившият изпълнителен директор на ББР и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който беше обявен за национално издирване.

Прокуратурата твърди, че тези действия нямат общо с разцеплението вътре в ДПС.

Конфликтът в партията стана факт в началото на юли, когато част от депутатите на ДПС не се подчиниха на волята на Пеевски и не подкрепиха проектокабинета на Росен Желязков, предложен от ГЕРБ с първия мандат. Оттогава партията се раздели на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG