Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трети ден. Поддръжници на Доган са пред имота му в "Бояна"


Вече трети ден поддръжници на Ахмед Доган се събират от цялата страна пред резиденцията му в Бояна. На снимката в средата: Джевдет Чакъров (вляво) и Илхан Кючюк, 31 август 2024 г.
Вече трети ден поддръжници на Ахмед Доган се събират от цялата страна пред резиденцията му в Бояна. На снимката в средата: Джевдет Чакъров (вляво) и Илхан Кючюк, 31 август 2024 г.

Членове и симпатизанти на ДПС-Доган се събраха в събота в столичния квартал "Бояна" пред резиденцията, известна като един от "сараите" на почетния председател на движението Ахмед Доган. Плътен полицейски кордон е преградил подстъпа към ул. "Стар беловодски път", където се намира имотът, съобщи БТА.

Вече трети ден поддръжници на Доган от цялата страната се събират пред имотите в "Бояна" и в парка "Росенец" близо до Бургас - другата резиденция, обитавана от почетния председател на партията.

Дотук се стигна, след като в четвъртък неговият бивш съдружник и бивш министър на транспорта Данаил Папазов поиска Доган веднага да освободи и двата имота. Това се случва на фона на разрив в ДПС между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски.

"Нормите на правовата държава са пред сериозен риск. Ние сме силно обезпокоени", каза присъстващият на мястото в "Бояна" съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров. Той нарече демонстрацията "поход за демокрацията".

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, каза, че "държавата е превзета и институциите в страната обслужват частен интерес", затова от партията ще си търсят правата другаде.

Чакъров добави, че в имота, в който се намира много от документацията на партията "се влиза със самоуправство" и не се знае кои хора са вътре.

"Бихме искали да знаем вътре дали всичко е налице, дали е опазено", каза Чакъров. "Даже когато има наемни отношения, наемателят е в правото си да изнесе имуществото си."

Малко по-късно Папазов каза в писмо до медиите, че ще окаже пълно съдействие всички документи на ДПС, както и личните вещи на Доган в имота да бъдат предоставени на компетентните органи, за да бъде "гарантирана тяхната неприкосновеност".

Плътен полицейски кордон е обградил имота в "Бояна", 31 август 2024 г.
Плътен полицейски кордон е обградил имота в "Бояна", 31 август 2024 г.

Папазов призовава полицаите да обезпечат сигурността на собственото му имущество, както и на семейството му.

Пред медиите в "Бояна" Чакъров каза, че е подал сигнал в прокуратурата. Преди няколко дни той подаде сигнал и до службите заради притеснения за сигурността на Доган. МВР потвърди, че след сигнала на Доган "незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР", но че при последвалата проверка твърденията от сигнала не са потвърдени. От съобщението не става ясно дали Доган още има държавна охрана.

Малко по-късно събралите се тръгнаха на шествие, което нарекоха "поход за демокрацията" и стигнаха до хотел "Берлин" в "Банкя", който е бивша резиденция на Пеевски. Там те скандираха "ДПС "и "Демокрация без Пеевски", съобщи БТА.

"Видно е за всички, че държавата не работи от институциите си, тя работи от хотел "Берлин". И фасадната, и реалната власт се намира в хотел "Берлин", каза Кючюк.

По думите му ще има стабилно правителство, "когато моделът на Пеевски и неговите октоподи са извън управлението на страната през неговите пипала в институциите".

След това участниците в шествието тръгнаха обратно и се върнаха пак пред резиденцията на Доган.

Поддръжниците на Доган тръгнаха на "поход за демокрация" към хотел "Берлин" в Банкя, 31 август 2024 г.
Поддръжниците на Доган тръгнаха на "поход за демокрация" към хотел "Берлин" в Банкя, 31 август 2024 г.

В петък поддръжниците на Доган показаха документ, за който твърдят, че е договор за ползване на резиденцията в "Бояна". Ден по-рано Папазов изпрати до медиите съобщение, в което казва, че Доган не е собственик на дружествата, които притежават имотите в "Росенец" и "Бояна". Доган беше отстранен и от ръководството на ТЕЦ "Варна", в което с Папазов бяха съдружници.

В петък се стигна до сблъсъци между симпатизантите на ДПС и полицаите.

"Ние сме там, за да няма ескалиране на напрежение, да няма неправомерни действия и нарушаване на закона", каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков пред Нова телевизия в събота.

"Нямаме отношения и няма да вземем страна в този процес. Не е хубаво да спекулираме с присъствието на МВР и с полицията, че едва ли не ние имаме някакво пристрастие и присъстваме там. Не, нямаме такова пристрастие", каза Илков

Той е обвиняван в близост със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Във вторник ДПС-Доган каза, че изключва Пеевски и негови приближени от партията. Пеевски определи това като "противоуставно".

Напрежението между него и Доган започна в началото на юли, стигна до разцепване на партията, а през последните седмици се пренесе на терена на бизнеса им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG