Връзки за достъпност

Извънредни новини

Частен руски самолет за Москва се разби в Афганистан. Има оцелели


Скали в провинция Бадахшан, където е станал инцидентът
Скали в провинция Бадахшан, където е станал инцидентът

Малък руски частен самолет с шестима души на борда се е разбил в отдалечен планински район на североизточен Афганистан в събота, съобщи представител на правителството на талибаните. Първоначално не беше ясна съдбата на пасажерите, но по-късно беше съобщено, че четирима от тях са оцелели.

Катастрофата е станала сутринта в провинция Бадахшан. Изпратен е екип за издирване в района, който граничи с Китай, Таджикистан и Пакистан. Той обаче е имал нужда от 12 часа, за да стигне до мястото, което се намира дълбоко в планините, каза регионалният говорител Забихула Амири, цитиран от АФП.

По-късно, след като спасителният екип е пристигнал, руската авиационна служба съобщи, цитирайки посолството на Русия, че четирима души са живи. Двама представители на провинцията уточниха, че оцелелите, сред които е и пилотът, вече са при служители на талибанското управление. Те добавиха, че другите двама на борда са загинали, съобщи Ройтерс.

Руските власти за гражданска авиация съобщиха, че самолетът е Dassault Falcon 10, произведен през 1978 година, с четирима членове на екипажа и двама пътници. Самолетът "спрял да комуникира и изчезнал от радарните екрани". Уточнява се, че той е собственост на Athletic Group LLC и на частно лице. Според Телеграм канала AviaSpotter обаче машината е на дъщерното дружество на руската енергийна компания "Газпром" - "Газпром Авиа". Засега оттам не са коментирали.

Самолетът, регистриран като гражданско въздухоплавателно средство в Русия, е изпълнявал чартърен медицински полет. Маршрутът е бил от Патая (Тайланд), през Гая (Индия), Ташкент (Узбекистан) до международното летище "Жуковски" в Москва, предават руски медии. Самолетът е спрял за зареждане на гориво в Индия, след което е трябвало да го направи и в Узбекистан.

Според държавната РИА Новости на борда му са били "прикована към легло пациентка в тежко състояние" и съпругът ѝ, който е платил за полета. И двамата са руски граждани.

Current time цитира руските канали в Телеграм База, Маш и Шот, че това може да са бизнесменът от Волгодонск Анатолий Евсюков и съпругата му Анна. Двамата са били на почивка в Тайланд от декември, но жената се е разболяла и била настанена в болница в Патая, където е поставена на апарат за изкуствено дишане. Лекарите препоръчали тя да бъде транспортирана до Русия. Не е ясно дали те са сред оцелелите.

Руското следствие обяви, че започва разследване за "нарушения на правилата за безопасност, довели до смъртта на двама или повече души поради небрежност". ТАСС обаче съобщи, че според източници се предполага, че причината за катастрофата е отказ на двата двигателя.

Шот допълва, че около 25 минути преди самолетът да изчезне, пилотът предупредил, че горивото е на привършване и ще опита да кацне на летище в Таджикистан. Тогава той съобщил, че първо единият двигател е спрял, а след това и вторият.

Афганистанско министерство на авиацията излезе с изявление, че планираният маршрут на самолета не включва преминаване през въздушното пространство на страната и че „вероятно поради технически проблеми“ се е отклонил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG