Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ сезира прокуратурата заради твърдения, че Ивелин Михайлов е поискал охранител "да се справи" с журналист


Ивелин Михайлов по време на събитие в "Исторически парк"
Ивелин Михайлов по време на събитие в "Исторически парк"

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщи в понеделник, че е сезирала прокуратурата по информация, че Ивелин Михайлов от "Величие" е поръчвал на шеф на охранителна фирма “да се справи” с журналист.

Новината идва, след като в четвъртък полк. Стефан Калчев, собственик на охранителна фирма, свидетелства пред временната парламентарна комисия за проверка на данни, свързани с дейността на Михайлов и неговия комплекс „Исторически парк“.

По думите на Калчев Михайлов е искал от него "да се справи" с журналиста от Капитал Йоан Запрянов, който преди близо пет години започна разследване на схеми около “Исторически парк”.

АЕЖ пише, че е внесла сигнал в Главна прокуратура и Окръжна прокуратура Варна.

През годините Запрянов неведнъж е съобщавал за враждебни действия срещу него във връзка с разследването си, включително, че негова снимка е била разлепяна из село Неофит Рилски, където се намира "Исторически парк".

Разследванията на Запрянов показват, че “Историческия парк” трупа различни видове оръжие и провежда военно обучение.

"Всичко това показва, че към свидетелствата на Калчев трябва да се подходи сериозно и прокуратурата е органът, който трябва да започне разследване за евентуално престъпление от общ характер", пише АЕЖ.

Според разследванията на дейността на "Исторически парк" той функционира на принципа на Понци схема - незаконен бизнес модел, в който на инвеститорите се обещават големи суми, които след това се покриват от нови инвеститори, като схемата работи само ако има постоянен приток на свежи пари. Михайлов стои и зад още десетки фирми.

През май в отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че МВР и ДАНС извършват най-малко четири проверки, свързани с комплекса.

Две от тях са за военизирането на парка - струпването на оръжия, изграждането на потенциални паравоенни групировки, както и поставянето на камери в с. Неофит Рилски. Другите са свързани с опасенията, че паркът е финансова измама.

В сряда разследващият сайт BIRD съобщи и че 10 фирми, свързани с Ивелин Михайлов, са натрупали близо 650 хиляди лв. задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Ден по-късно НАП потвърди, че провежда разследване по подаден сигнал. Михайлов отговори, че тези задължения ще бъдат платени до две седмици.

Ивелин Михайлов е и член на партия "Величие", която беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента на изборите през юни. По-късно парламентарната група на партията се разпадна след разрив между Николай Марков и Михайлов - двамата лидери на формацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG