Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демонът на писъците" Стивън Тайлър и "Аеросмит", които казаха край на концертите


Стивън Тайлър пее на 62-те награди "Грами" в Калифорния, САЩ, 26 януари 2020 г.
Стивън Тайлър пее на 62-те награди "Грами" в Калифорния, САЩ, 26 януари 2020 г.

Преди дни легендарната рок група "Аеросмит" каза, че се оттегля от концертна дейност, след като отмени и прощалното си турне. Причината е травма на гласните струни на легендарния фронтмен Стивън Тайлър. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Наричат го "Демонът на писъците". И всеки, който някога е чувал фронтмена на "Аеросмит" (Aerosmith) Стивън Тайлър да пее, знае точно защо му е даден този прякор.

С мощния си гласов диапазон и станалото емблематично крещене Тайлър прави Аеросмит една от емблематичките рок групи, която печели няколко награди "Грами" и оглавява класациите в Съединените щати. Но дори незапознатите с групата няма как да не са чували баладата I Don't Want To Miss A Thing, която беше използвана като саундтрак към филма "Армагедон" (1998), в който участваха Брус Уилис и дъщерята на вокала на Аеросмит Лив Тайлър.

Преди дни легендарната Аеросмит обяви, че се оттегля от концертна дейност, след като отмени и прощалното си турне "Peace Out".

В изявление на групата в социалните мрежи на феновете се съобщава, че е взето "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение" - да се оттегли от сценичните турнета. Причината за това е травмата на гласните струни, която фронтменът Стивън Тайлър получи миналата година. 76-годишният певец все още не може да се справи с последиците от проблема с ларинкса, заради който миналия октомври бандата отложи останалите дати до края на годината за прощалното си турне.

"Последна благодарност към вас - най-добрите фенове на планетата Земя. Пускайте нашата музика силно, сега и винаги. Мечтайте. Вие сбъднахте нашите мечти", се казва още в публикацията.

Музикантите от Аеросмит на промоцията на предстоящия си албум "Music from Another Dimension!" в Холивуд, Калифорния, 18 септември 2012 г. От ляво надясно: Том Хамилтън, Брад Уитфорд, Джо Пери, Стивън Тайлър и Джоуи Крамър.
Музикантите от Аеросмит на промоцията на предстоящия си албум "Music from Another Dimension!" в Холивуд, Калифорния, 18 септември 2012 г. От ляво надясно: Том Хамилтън, Брад Уитфорд, Джо Пери, Стивън Тайлър и Джоуи Крамър.

Като фронтмен на Аеросмит Стивън Тайлър е продал над 150 милиона плочи по целия свят, има многобройни хитове в класациите, а от 2001 г. е приет в Залата на славата на рокендрола.

Стивън Тайлър се превръща в икона и заради екстравагантното си облекло и сценично поведение. Наследството му на един от най-великите рок фронтмени е неоспоримо.

Стивън Виктор Таларико, по-известен като Стивън Тайлър, е роден на 26 март 1948 г. в Йонкърс, Ню Йорк. Син на учител по музика, той започва да свири на барабани в ранна възраст, но скоро след това се фокусира върху пеенето.

След като се премества в Бостън в края на 60-те, Тайлър се запознава с музикантите, които сформират рок групата Аеросмит. По това време китаристът Джо Пери и басистът Том Хамилтън свирят в различни банди в Сунапи, Ню Хемпшир. Китаристът Рей Табано (който по-късно е заменен от Брад Уитфорд) и барабанистът Джоуи Крамър се присъединяват към останалите. Първоначално групата живее заедно в апартамент в Бостън, а първият си концерт изнася през 1970 г.

Комерсиалният успех

През 1972 г. Аеросмит подписва договор с "Колумбия рекърдс", а през следващата година излиза дебютният им самостоятелен албум. В него е включена песента Dream On, която скоро става малък хит.

В началото на съществуването на Аеросмит се правят много сравнения с Ролинг Стоунс заради сходното блус звучене и физическата прилика между Мик Джагър и Стивън Тайлър. Но с третия си албум - Toys in the Attic (1975 г.), групата се превръща във водеща и самостоятелна. Парчетата Sweet Emotion и Walk This Way веднага се превръщат в хитове.

Личните проблеми

Следващият им албум Rocks (1976 г.) също се радва на големи продажби въпреки липсата на пробивен сингъл, както и Draw the Line (1977 г.). Но в края на десетилетието групата се разпада. Пери и Уитфорд я напускат, а Тайлър се отдава сериозно на наркотиците. Той се опитва да спаси групата, като взема нови членове, но личните му проблеми се отразяват на творческите му способности и Аеросмит остава сянка на предишното си излъчване.

За онзи период Тайлър разказа през 2018 г. пред Харви Левин в телевизия Fox News.

"Лесно се пристрастявам, намерих наркотици, които обичах, и не спрях до момента, в който не нараних децата си, живота си, изтървах семейството си, нараних групата си", каза рок звездата. "Имаше момент, в който нямах група и не ми пукаше."

Рехабилитацията и новото начало

В средата на 80-те години Тайлър се съвзема, след като преминава през рехабилитационна програма. През 1987 г. Аеросмит се завръща в светлината на прожекторите с албума Permanent Vacation, който включва хитовете Dude (Looks Like a Lady) и Rag Doll. Съживената рок група постига по-големият си комерсиален успех само след две години - с албума Pump (1989 г.), който включва песни като Love in an Elevator и Janie's Got a Gun. С появата на MTV видеоклиповете на групата ѝ печелят и ново поколение фенове.

Аеросмит набира още популярност със следващия си албум Get a Grip от 1993 г., в който са синглите Livin' on the Edge, Cryin и Crazy, които я изстрелват до върха на американските класации. До края на 90-те години групата не успява да запази темпото си в класациите, но събира огромна публика на живо.

Здравословните проблеми

В началото на новия век се появяват и здравословни проблеми у Тайлър. През 2006 г. той претърпява операция на гърлото, която може да сложи край на певческата му кариера. Тогава Аеросмит отменя половината си турнета в САЩ. Операцията е успешна и Тайлър се възстановява, но същата година се лекува и от хепатит С - нелеко заболяване на черния дроб.

Стивън Тайлър по време на концерт във Вашингтон, 21 октомври 2001 г.
Стивън Тайлър по време на концерт във Вашингтон, 21 октомври 2001 г.

През 2008 г. той постъпва в клиника за рехабилитация, за да се възстанови от многобройните операции на краката, с които се възстановяват увреждания на стъпалата му. Година по-късно, по време на изпълнение, Тайлър пада от сцената в Южна Дакота, като чупи рамото си. Групата е принудена да отмени поредното си турне.

Тогава беше съобщено, че Тайлър няма да се завърне в Аеросмит и ще се занимава със солова кариера. Той обаче се завърна и през 2010 г. групата направи супер успешното турне Cocked, Locked, Ready to Rock Tour с концерти в повече от 18 държави, а през 2011 г. издаде албума с най-големите си хитове Tough Love. През 2012 г. го последва още един албум - Music from Another Dimension!

Мемоарите и American Idol

През 2011 г. излезе дългоочакваната автобиография на Тайлър Does The Noise In My Head Bother You? ("Притеснява ли те шумът в главата ми?"). Станала бестселър, книгата предоставя вътрешен поглед към многобройните му диви изпълнения, като някои критици я сравняват с мемоарната книга на Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс "Животът".

По-рано същата година Тайлър подписа договор за участие като член на журито на популярното певческо риалити шоу American Idol. През 2012 г. той, заедно с Дженифър Лопес и Ранди Джаксън, подписва договор за още един сезон.

Форум

XS
SM
MD
LG